Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

03-10-2019 | Nieuws | Uitgave 11/2019

Huisarts en wetenschap 11/2019

Nieuw onderzoek naar afbouwen antihypertensiva bij ouderen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 11/2019
Auteurs:
Dimokrat Hassan, Jorie Versmissen, Karin Hek, Liset van Dijk, Patricia van den Bemt
Belangrijke opmerkingen
Hassan D, Versmissen J, Hek K, Van Dijk L, Van den Bemt PMLA. Nieuw onderzoek naar afbouwen antihypertensiva bij ouderen met een klinische beslisregel. Huisarts Wet 2019;62(11):94. DOI:10.1007/s-12445-019-0309-2.
DEBATE-onderzoek: DEprescriBing Antihypertensives in The Elderly, using a clinical support system in general practice, www.​deprescribe.​nl.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit is een bijdrage in de rubriek Lopend onderzoek, relevant voor de eerste lijn, geschreven door een promovendus.

Samenvatting

Ongeveer de helft van alle medicatiegerelateerde acute ziekenhuisopnames is potentieel te voorkomen. Van deze ziekenhuisopnames is 18% het gevolg van symptomen als syncope, vallen en duizeligheid. Deze symptomen zijn geassocieerd met het gebruik van (meerdere) antihypertensiva. Nieuw onderzoek van het Erasmus MC en het Nivel richt zich op de vraag of afbouwen van antihypertensiva bij ouderen het aantal ziekenhuisopnames door vallen en duizeligheid kan voorkomen en daarmee de kwaliteit van leven bij ouderen kan verhogen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2019

Huisarts en wetenschap 11/2019 Naar de uitgave