Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 11/2019

01-10-2019 | Onderzoek

Stoppen met onnodig antidepressivagebruik

Auteur: Peter Lucassen

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 11/2019

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Inleiding Het antidepressivagebruik neemt toe, vooral door langdurig gebruik. Niet in alle gevallen geldt de indicatie nog. Wij onderzochten de effectiviteit van het advies om te stoppen met antidepressiva bij patiënten die langdurig gebruikten en die geen indicatie meer hadden voor het gebruik.
Methode Via het HIS van de deelnemende huisartsen hebben we patiënten opgespoord die antidepressiva langdurig gebruikten. Psychiatrisch diagnostisch onderzoek moest uitwijzen of deze patiënten nog steeds een depressie hadden. Vervolgens kregen de huisartsen in de interventiegroep het advies om de medicatie te stoppen met behulp van een gedetailleerd stopadvies.
Resultaten De interventiegroep bevatte 70 patiënten, de controlegroep 76. Van de 70 patiënten in de interventiegroep volgden 34 het advies om te stoppen niet; van de 36 die dit advies wel wilden volgen stopten uiteindelijk 4 patiënten. Van de 76 patiënten in de controlegroep stopten 6 patiënten. Het verschil was statistisch niet significant.
Conclusie Stoppen met antidepressiva is moeilijk en vereist meer dan een eenvoudige aanbeveling om te stoppen.

Andere artikelen Uitgave 11/2019

Huisarts en wetenschap 11/2019 Naar de uitgave