Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

03-08-2018 | Leefstijladvies

De rol van voeding bij het herstel van de patiënt

Auteur: Corina M. S. van der Mede

Gepubliceerd in: Podosophia | Uitgave 3/2018

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Als podotherapeut zie je patiënten bij wie alleen zooltherapie niet toereikend is. Er lijkt meer aan de hand te zijn dan de standsafwijking. Stel dat je, eventueel in samenwerking met een orthomoleculair therapeut, extra kennis over voeding- en voedingssupplementen kunt inzetten om meer voor deze patiënt te kunnen betekenen? Een goede gezondheid is een kwestie van evenwicht tussen alle processen in ons lichaam. Podotherapeut Corina van der Mede volgde, aanvullend aan haar opleiding tot podotherapeut, een opleiding tot orthomoleculair therapeut. Zij licht het belang van voeding toe en werkt dit uit voor klachten bij artrose en jicht, twee aandoeningen die ook in de praktijk van de podotherapeut worden gezien.
Literatuur
2.
go back to reference RIVM. Ons eten gemeten. Bilthoven: RIVM; 2004. RIVM. Ons eten gemeten. Bilthoven: RIVM; 2004.
3.
go back to reference Kruyswijk-van der Heijden AM. Eenvoudig gezond, over omgevingsfactoren, leefstijl en voedingskeuze. Rijswijk: Jouw Voeding; 2017. Kruyswijk-van der Heijden AM. Eenvoudig gezond, over omgevingsfactoren, leefstijl en voedingskeuze. Rijswijk: Jouw Voeding; 2017.
5.
go back to reference Berger S, Pardo B, Skorkowska-Zieleniewska J. Nutritional implications of pesticides in foods. Bibl Nutr Dieta. 1980;29:1–10. Berger S, Pardo B, Skorkowska-Zieleniewska J. Nutritional implications of pesticides in foods. Bibl Nutr Dieta. 1980;29:1–10.
6.
go back to reference Favell DJ. A comparison of the vitamin C content of fresh and frozen vegetables. Food Chem. 1998;62(1):59–64.CrossRef Favell DJ. A comparison of the vitamin C content of fresh and frozen vegetables. Food Chem. 1998;62(1):59–64.CrossRef
10.
go back to reference Buettner D. The blue zones. 2e druk. Washington: National Geographic; 2012. ISBN 978-1426209482. 9 Lessons for living longer from the people who’ve lived the longest. Buettner D. The blue zones. 2e druk. Washington: National Geographic; 2012. ISBN 978-1426209482. 9 Lessons for living longer from the people who’ve lived the longest.
11.
go back to reference Groot J, Verzijl N, Jacobs KM, Budde M, Bank RA, Bijlsma JW, et al. Accumulation of advanced glycation endproducts reduces chondrocyte-mediated extracellular matrix turnover in human articular cartilage. Osteoarthr Cartil. 2001;9(8):720–6.CrossRef Groot J, Verzijl N, Jacobs KM, Budde M, Bank RA, Bijlsma JW, et al. Accumulation of advanced glycation endproducts reduces chondrocyte-mediated extracellular matrix turnover in human articular cartilage. Osteoarthr Cartil. 2001;9(8):720–6.CrossRef
12.
go back to reference Calder PC. N3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases. Am J Clin Nutr. 2006;83(6 Suppl):1505S–19S.CrossRefPubMed Calder PC. N3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases. Am J Clin Nutr. 2006;83(6 Suppl):1505S–19S.CrossRefPubMed
14.
go back to reference Carlisle EM, Berger JW, Alpenfels WF. A silicon requirement for normal growth of cartilage in culture. Fed Proc. 1981;39:787. Carlisle EM, Berger JW, Alpenfels WF. A silicon requirement for normal growth of cartilage in culture. Fed Proc. 1981;39:787.
15.
go back to reference Carlisle EM, Berger JW, Alpenfels WF. A silicon requirement for prolyl hydroxylase activity. Fed Proc. 1981;40:866. Carlisle EM, Berger JW, Alpenfels WF. A silicon requirement for prolyl hydroxylase activity. Fed Proc. 1981;40:866.
16.
go back to reference ESCOP. Monographs on the medicinal uses of plant drugs. Exeter: European Scientific Cooperative on Phytotherapy; 1997. ESCOP. Monographs on the medicinal uses of plant drugs. Exeter: European Scientific Cooperative on Phytotherapy; 1997.
Metagegevens
Titel
De rol van voeding bij het herstel van de patiënt
Auteur
Corina M. S. van der Mede
Publicatiedatum
03-08-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Podosophia / Uitgave 3/2018
Print ISSN: 0929-5380
Elektronisch ISSN: 1876-5815
DOI
https://doi.org/10.1007/s12481-018-0204-y