Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Bijblijven 8-9/2016

01-11-2016

De opkomst en de ondergang (?) van weesgeneesmiddelen: wat moet de huisarts ermee?

Auteur: Hanka Dekker

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 8-9/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In Europa en Amerika wordt de ontwikkeling van geneesmiddelen voor zeldzame ziekten, de zogeheten weesgeneesmiddelen, gestimuleerd. Door regelgeving en voordelen voor bedrijven en wetenschappers wordt het aantrekkelijk om ook geneesmiddelen voor zeldzame ziekten te ontwikkelen. De markt voor weesgeneesmiddelen is dan ook enorm gegroeid in de afgelopen twintig jaar en bedrijven proberen de voordelen zo goed mogelijk te benutten. Helaas is de term weesgeneesmiddel nu ook bijna synoniem geworden met het begrip ‘duur’. Daardoor is er in toenemende mate discussie over de vergoeding van dit soort middelen. De huisarts is vaak niet direct betrokken bij de uitgifte van weesgeneesmiddelen. Wel is het belangrijk dat de huisarts op de hoogte is van zeldzame ziekten en weesgeneesmiddelen. De huisarts moet dus ook weten welke artsen welke expertise hebben op het gebied van zeldzame ziekten om patiënten naar hen te kunnen verwijzen. Daarnaast kan het al dan niet goedkeuren van weesgeneesmiddelen grote psychologische effecten hebben, waarvoor patiënten huisartsen kunnen raadplegen.

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
5.
go back to reference Pulsinelli GA. The Orphan Drug Act: What’s right with it. Santa Clara High Technol Law J. 1999;15(2):299–345. Pulsinelli GA. The Orphan Drug Act: What’s right with it. Santa Clara High Technol Law J. 1999;15(2):299–345.
8.
go back to reference ZonMw. Nationaal Plan Zeldzame Ziekten. Den Haag: ZonMw; 2013. ZonMw. Nationaal Plan Zeldzame Ziekten. Den Haag: ZonMw; 2013.
Metagegevens
Titel
De opkomst en de ondergang (?) van weesgeneesmiddelen: wat moet de huisarts ermee?
Auteur
Hanka Dekker
Publicatiedatum
01-11-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 8-9/2016
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-016-0163-0