Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2016 | Uitgave 8-9/2016

Bijblijven 8-9/2016

De opkomst en de ondergang (?) van weesgeneesmiddelen: wat moet de huisarts ermee?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8-9/2016
Auteur:
Hanka Dekker

Samenvatting

In Europa en Amerika wordt de ontwikkeling van geneesmiddelen voor zeldzame ziekten, de zogeheten weesgeneesmiddelen, gestimuleerd. Door regelgeving en voordelen voor bedrijven en wetenschappers wordt het aantrekkelijk om ook geneesmiddelen voor zeldzame ziekten te ontwikkelen. De markt voor weesgeneesmiddelen is dan ook enorm gegroeid in de afgelopen twintig jaar en bedrijven proberen de voordelen zo goed mogelijk te benutten. Helaas is de term weesgeneesmiddel nu ook bijna synoniem geworden met het begrip ‘duur’. Daardoor is er in toenemende mate discussie over de vergoeding van dit soort middelen. De huisarts is vaak niet direct betrokken bij de uitgifte van weesgeneesmiddelen. Wel is het belangrijk dat de huisarts op de hoogte is van zeldzame ziekten en weesgeneesmiddelen. De huisarts moet dus ook weten welke artsen welke expertise hebben op het gebied van zeldzame ziekten om patiënten naar hen te kunnen verwijzen. Daarnaast kan het al dan niet goedkeuren van weesgeneesmiddelen grote psychologische effecten hebben, waarvoor patiënten huisartsen kunnen raadplegen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8-9/2016

Bijblijven 8-9/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

Neurofibromatose

EditorialNotes

MCAD-deficiëntie