Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2016 | Uitgave 8-9/2016

Bijblijven 8-9/2016

Zeldzame ziekten in België

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8-9/2016
Auteur:
Dr. Peter Dieleman

Samenvatting

Zeldzame ziekten zijn vaak invaliderend, tasten de levenskwaliteit en autonomie van patiënten aan en veroorzaken veel pijn en lijden. Omdat zeldzame ziekten vaak niet herkend worden of pas in een late fase gediagnosticeerd, verlopen behandeling en begeleiding van deze patiënten niet zo optimaal als zou kunnen.
Europa heeft in 2009 (aanbeveling van de Europese Raad (2009/C 151/02)) elke lidstaat de opdracht gegeven een nationaal plan op te stellen om de zorg voor deze patiënten, op wetenschappelijk, therapeutisch en sociaal vlak te organiseren.
België zet zich voor patiënten die lijden aan zeldzame ziekten in via het nationaal ‘Plan Zeldzame Ziekten’, dat werd goedgekeurd op 28 december 2013. Dit beleidsactieplan ambieert een billijke en rechtvaardige toegang tot gepaste diagnose en gespecialiseerde, up-to-date en multidisciplinaire zorg, opgebouwd en georganiseerd in multilevel-netwerken. In deze bijdrage bekijken we de stand van zaken in België.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8-9/2016

Bijblijven 8-9/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

Neurofibromatose

EditorialNotes

MCAD-deficiëntie