Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Bijblijven 8-9/2016

01-11-2016

Zeldzame aandoeningen: de betekenis van patiëntenorganisaties en de VSOP voor de zorgverlener

Auteurs: Dr. Cor Oosterwijk, Drs. Sigrid Hendriks, Silvia van Breukelen

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 8-9/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Veel artsen en overige zorgverleners in de eerstelijnszorg blijken in de praktijk niet goed te weten wat hun rol is in de zorg voor patiënten met een zeldzame aandoening. De Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP), de patiëntenorganisatie voor zeldzame en genetische aandoeningen, wil met deze bijdrage de horizon voor medisch professionals verbreden. Het belang van verwijzing naar zowel patiëntenorganisaties als expertisecentra voor zeldzame aandoeningen wordt nader uitgewerkt. Tevens wordt ingegaan op allerlei andere zaken waarin de arts vroeg of laat een rol heeft, zoals tijdige diagnosestelling, genetica, zorg rondom de zwangerschap, alsmede de voor patiënten met zeldzame aandoeningen belangrijke terreinen van wetenschappelijk onderzoek en zorgbeleid.

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
1.
go back to reference VSOP. Genetisch onderzoek. Mensen, meningen en medeverantwoordelijkheid. 1999. VSOP. Genetisch onderzoek. Mensen, meningen en medeverantwoordelijkheid. 1999.
2.
go back to reference VSOP. Erfelijkheid op de agenda. Actualiteit van 25 jaar VSOP. 2014. VSOP. Erfelijkheid op de agenda. Actualiteit van 25 jaar VSOP. 2014.
3.
go back to reference Smit C. Een nieuwe horizon. De toekomst van de patiëntenbeweging in Nederland. 2012. Smit C. Een nieuwe horizon. De toekomst van de patiëntenbeweging in Nederland. 2012.
4.
go back to reference Smit C, Knecht-van Eekelen A de. De macht van de patiënt. Baas over je eigen ziekte. 2015. Smit C, Knecht-van Eekelen A de. De macht van de patiënt. Baas over je eigen ziekte. 2015.
Metagegevens
Titel
Zeldzame aandoeningen: de betekenis van patiëntenorganisaties en de VSOP voor de zorgverlener
Auteurs
Dr. Cor Oosterwijk
Drs. Sigrid Hendriks
Silvia van Breukelen
Publicatiedatum
01-11-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 8-9/2016
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-016-0164-z