Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-09-2019 | Artikel | Uitgave 5/2019

Neuropraxis 5/2019

De ontwikkeling van het sociale brein: meer begrip van sociale en antisociale trajecten

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2019
Auteurs:
Eduard T. Klapwijk, Eveline A. Crone

Samenvatting

Sociale vaardigheden zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling van kind tot volwassene. In dit artikel bespreken we de ontwikkeling van het sociale brein, opgedeeld in verschillende hersennetwerken die betrokken zijn bij verschillende sociale vaardigheden. We richten ons met name op de adolescentie, een vormende periode, waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen tot sociaal-betrokken volwassenen. Ook bespreken we wat bekend is over het functioneren van deze hersennetwerken bij jongeren die antisociaal gedrag vertonen, een groep jongeren die deels gekenmerkt wordt door afwijkend sociaal functioneren en het benadelen van anderen. De hersengebieden die zijn betrokken bij acceptatie en afwijzing en het ervaren van empathie zijn gevoelig voor onderlinge verschillen en omgevingsinvloeden, en lijken grotendeels uitgerijpt voor de adolescentie. Het hersennetwerk voor perspectief nemen ontwikkelt zich structureel en functioneel nog door gedurende de adolescentie. Ook wijken deze netwerken op verschillende manieren af bij jongeren die antisociaal gedrag vertonen; met name op het gebied van empathie en perspectief nemen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2019

Neuropraxis 5/2019 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf