Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-09-2019 | Artikel | Uitgave 5/2019

Neuropraxis 5/2019

Sociale cognitie bij frontotemporale dementie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2019
Auteurs:
Flora Gossink, Annemiek Dols, Philip Scheltens, Max L. Stek, Yolande A. L. Pijnenburg

Samenvatting

Hoewel bekend is dat beperkingen in sociale cognitie een kernsymptoom zijn bij patiënten met de gedragsvariant van frontotemporale dementie (bvFTD) was het tot op heden nog niet bekend of stoornissen in de sociale cognitie ook onderscheid kunnen maken tussen bvFTD en de brede differentiaaldiagnose in de klinische praktijk. Het doel van onze studie was om te onderzoeken of test voor de sociale cognitie bvFTD onderscheidt van andere neurodegeneratieve ziekten en psychiatrische stoornissen bij patiënten met een laat ontstaan frontaal syndroom. In deze longitudinale multicenter studie werd sociale cognitie bepaald door de Ekman 60 Faces-test en de Faux Pas-test te gebruiken bij patiënten met waarschijnlijke/definitieve bvFTD (n = 22), andere neurodegeneratieve ziekten (n = 24) en psychiatrische stoornissen (n = 33). De mediane duur van de symptomen was 2,8 jaar en patiënten werden prospectief gevolgd over een periode van twee jaar. Totaalscores op de Ekman 60 Faces-test waren significant lager bij bvFTD dan bij andere neurodegeneratieve ziekten en psychiatrische stoornissen. De Ekman 60 Faces-test verklaarde 91,2 % van de variantie van psychiatrische stoornissen en andere neurodegeneratieve ziekten versus bvFTD (χ = 11,02; df = 1; p = 0,001). Prestaties op de Faux Pas-test en de andere cognitieve domeinen verschilden niet tussen deze diagnosegroepen. In deze studie onderscheidde de Ekman 60 Faces-test bvFTD met succes van andere neurodegeneratieve ziekten en psychiatrische stoornissen. Deze studie biedt argumenten om de Ekman 60 Faces-test toe te voegen aan het neuropsychologisch onderzoek in de diagnostische procedure van bvFTD.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2019

Neuropraxis 5/2019 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf