Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 7/2013

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2013

De effectiviteit van een depressie preventie programma (‘Op Volle Kracht’) bij adolescente meisjes met verhoogde depressieve symptomen

Een gerandomiseerde studie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2013
Auteurs:
Ron H.J. Scholte, Lieke A.M.W. Wijnhoven, Daan H.M. Creemers, Ad A. Vermulst, Rutger C.M.E. Engels
Jonge adolescente meisjes met depressieve symptomen hebben een verhoogd risico om een depressie te ontwikkelen later in de adolescentie of in volwassenheid. Daarom is preventie in deze risicogroep belangrijk. Het doel van de huidige studie was het onderzoeken van het effect van de Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) component van het depressie preventie programma ‘Op Volle Kracht’ (OVK) bij Nederlandse adolescente meisjes met verhoogde depressieve symptomen. In het totaal namen 102 adolescente meisjes (11-15 jaar) deel aan de huidige studie. De meisjes in de experimentele groep (n = 50) volgden de acht CGT-lessen van OVK en rapporteerden hun depressieve klachten één week voor de start van de lessen, na iedere les, na één maand follow-up en na zes maanden follow-up. De meisjes in de controle groep (n = 52) rapporteerden alleen hun depressieve klachten op dezelfde tijdsmomenten als de experimentele groep. Analyses lieten zien dat de afname van depressieve symptomen significant groter was voor de meisjes in de experimentele groep dan voor de meisjes in de controle groep, en dat de meisjes in de experimentele groep op de zes maanden follow-up significant minder depressieve symptomen hadden dan de meisjes in de controle groep. Deze bevindingen laten zien dat de CGT-component van OVK effectief is in het reduceren van depressieve symptomen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2013 Naar de uitgave

Wetenschappelijke artikelen

JGZ richtlijn opvoedingsondersteuning