Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2006

01-06-2006 | Artikelen

Complicatieregistratie in de kindergeneeskundige praktijk

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde | Uitgave 3/2006

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Registratie van complicaties is een belangrijk onderdeel van het kwaliteits(verbeterings)proces binnen de geneeskundige zorg. Met deze registratie beoogt men te achterhalen hoe vaak complicaties voorkomen, hoe ernstig deze zijn en wat er gedaan kan worden om deze complicaties in aantal en ernst te doen afnemen.
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft gedurende drie maanden een pilotonderzoek uitgevoerd op vier kinderafdelingen met als doel inzicht te krijgen in enerzijds de haalbaarheid van het registreren en anderzijds de frequentie, ernst en aard van complicaties binnen de kindergeneeskunde. Hierbij werd gebruikgemaakt van de definitie van een medische complicatie en van het algemeen geldende raamwerk opgesteld door de Orde van Medisch Specialisten naar analogie van de Landelijke Heelkundige Complicatie Registratie.
Na goede uitleg over het verschil tussen een complicatie en een fout c.q. fona/mip-melding bleek inbedding van de complicatieregistratie in de dagelijkse praktijk van de kinderarts goed mogelijk. De registratie vindt bij voorkeur plaats tijdens de visite en wordt uitgevoerd door een arts. Direct digitaal registreren heeft de voorkeur.
Het aantal gemelde complicaties op de intensivecareafdelingen was aanmerkelijk hoger (19-25% per opnameperiode per kind) dan op de algemene kinderafdelingen (1-2%). Ook was de aard en ernst van de complicaties verschillend. Het is wenselijk onderscheid te maken in complicatielijsten voor kinderafdelingen met veel technische interventies en voor algemene kinderafdelingen.
Literatuur
go back to reference Kohn LT, Corrigan JM, Donaldson MS, eds. To err is human. Building a safer health system. Washington: National Academy Press, 1999. Kohn LT, Corrigan JM, Donaldson MS, eds. To err is human. Building a safer health system. Washington: National Academy Press, 1999.
go back to reference Meerjarenafspraken zorgsector. Kamerstuk. Den Haag: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 1998. Meerjarenafspraken zorgsector. Kamerstuk. Den Haag: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 1998.
go back to reference Marang-van de Mheen PJ, Kievit J. Geautomatiseerde registratie van complicaties door heelkundige afdelingen in Nederland: huidige stand van zaken. Ned Tijdschr Geneeskd 2003;147:1273-7.PubMed Marang-van de Mheen PJ, Kievit J. Geautomatiseerde registratie van complicaties door heelkundige afdelingen in Nederland: huidige stand van zaken. Ned Tijdschr Geneeskd 2003;147:1273-7.PubMed
go back to reference Beuken MGA van den, Schulpen TWJ, Tibboel D. Complicatie registratie kindergeneeskunde, pilot januari-april 2004. Rapport aan de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Orde van Medisch Specialisten. www.pedianet.nl, 2004. Beuken MGA van den, Schulpen TWJ, Tibboel D. Complicatie registratie kindergeneeskunde, pilot januari-april 2004. Rapport aan de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Orde van Medisch Specialisten. www.​pedianet.​nl, 2004.
go back to reference Orde van Medisch Specialisten. MJA project complicatieregistraties. Plan van aanpak complicatieregistratie in het kader van de meerjarenafspraken (MJA) ten behoeve van de wetenschappelijke verenigingen van erkende specialismen. Utrecht: Orde van Medisch Specialisten, 2002. Orde van Medisch Specialisten. MJA project complicatieregistraties. Plan van aanpak complicatieregistratie in het kader van de meerjarenafspraken (MJA) ten behoeve van de wetenschappelijke verenigingen van erkende specialismen. Utrecht: Orde van Medisch Specialisten, 2002.
go back to reference Kievit J, Jeekel J, Sanders FBM. Complicatieregistratie en kwaliteitsbevordering. Med Contact 1999;54:1363-5. Kievit J, Jeekel J, Sanders FBM. Complicatieregistratie en kwaliteitsbevordering. Med Contact 1999;54:1363-5.
go back to reference Molendijk A, Borst K, Dolder R van. Vergissen is menselijk; blamefree melden doet transparantie toenemen. Med Contact 2004;58:1658-61. Molendijk A, Borst K, Dolder R van. Vergissen is menselijk; blamefree melden doet transparantie toenemen. Med Contact 2004;58:1658-61.
Metagegevens
Titel
Complicatieregistratie in de kindergeneeskundige praktijk
Publicatiedatum
01-06-2006
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde / Uitgave 3/2006
Print ISSN: 0376-7442
Elektronisch ISSN: 1875-6840
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03061618

Andere artikelen Uitgave 3/2006

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2006 Naar de uitgave