Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Richtlijnen en protocollen | Uitgave 6/2014

Psychopraktijk 6/2014

Cognitieve gedragstherapie bij somatisatie

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 6/2014
Auteurs:
Prof. dr. Sako Visser, Dr. Michel Reinders
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek vindt u bijdragen over richtlijnen en protocollen voor de praktijk.
Prof. dr. Sako Visser, hoogleraar gezondheidszorgpsychologie UvA, hoofd somatoforme stoornissen Pro Persona GGZ (s.visser@uva.nl);
Dr. M. Reinders, klinisch psycholoog, verbonden aan afdeling psychosomatiek van GGZinGeest, Amsterdam.
Deze bijdrage is gebaseerd op: Visser S & Reinders M (2015) Cognitieve gedragstherapie bij somatisatie. Een behandeling in 12 sessies. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Samenvatting

Somatisatie hoort bij het gewone leven. Somatische klachten zijn een gebruikelijke en veel voorkomende reactie van het lichaam op de eisen die het leven aan ons stelt en ons (tijdelijk) boven het hoofd groeien. Cognitieve gedragstherapie is bij somatisatie de eerste keus behandeling. Er is een nieuw protocol voor therapeuten en patiënten verschenen in de boekenreeks ‘Protocollen voor de GGZ’. Dit artikel geeft een samenvatting van de onderbouwing en de inhoud van het protocol.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Psychopraktijk 6/2014 Naar de uitgave