Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Uitgave 8/2013

Tijdschrift voor Urologie 8/2013

Case report. Spondylodiscitis na prostaatbiopsie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 8/2013
Auteurs:
Drs. W.M. Diemer, Dsr. M.C. Altena, Dr. J.J.H. Beck
Belangrijke opmerkingen
drs. W.M. Diemer, anios orthopedie, afdeling Orthopedie, St. Maartenskliniek, Woerden, thans arts-assistent orthopedie, Spaarne Ziekenhuis, Hoofddorp drs. M.C. Altena, orthopedisch chirurg, St. Maartenskliniek, Woerden, thans werkzaam in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam dr. J.J.H. Beck, uroloog, afdeling Urologie, Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, Woerden en St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein
Correspondentie wmdiemer@gmail.com

Samenvatting

Achtergrond

Hematogene of lymfogene verspreiding van een primaire infectie elders in het lichaam is de meest voorko mende oorzaak van een spondylodiscitis. Spondylodiscitis is een zeer zeldzame complicatie van prostaatbiopsie.

Casus

Een 75-jarige man bezoekt de polikliniek orthopedie met lagerugpijnklachten, die 5 weken na prostaatbiopsie waren begonnen. Op de röntgenfoto van de lumbale wervelkolom zijn degeneratieve afwijkingen te zien. Drie maanden later worden bij persisterende klachten nieuwe röntgenfoto’s gemaakt, die destructieve veranderingen van de dek- en sluitplaten van L2 en L3 laat zien. Met verhoogde infectieparameters in het bloed en een afwijkende CT-scan wordt een biopt genomen van discus L2-L3, waaruit een Enterococcus faecalis groeit. De spondylodiscitis wordt succesvol behandeld met amoxicilline.

Conclusie

Deze casus toont dat spondylodiscitis kan ontstaan als zeldzame complicatie na prostaatbiopsie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

Tijdschrift voor Urologie 8/2013 Naar de uitgave

EditorialNotes

Editorial