Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Uitgave 8/2013

Tijdschrift voor Urologie 8/2013

Perioperatieve, oncologische en functionele leercurves van robotgeassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie (RALP) in een hoogvolumeziekenhuis

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 8/2013
Auteurs:
Drs. E.R.P. Collette, Dr. M. Kliffen, Dr. D. van den Ouden, Drs. R.P. Engel, Drs. O.S. Klaver
Belangrijke opmerkingen
drs. E.R.P. Collette, aios urologie, afdeling Urologie dr. M. Kliffen, patholoog, afdeling Pathologie dr. D. van den Ouden, uroloog, afdeling Urologie drs. R.P. Engel, uroloog, afdeling Urologie drs. O.S. Klaver, uroloog, afdeling Urologie Alle auteurs zijn werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam.
Correspondentie eelco@collette.nl

Samenvatting

Doelstelling

Analyse van perioperatieve, oncologische en functionele leercurves van robotgeassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie (RALP) in een hoogvolumeziekenhuis.

Methoden

Prospectieve dataverzameling van 416 patiënten die een laparoscopische radicale prostatectomie (RALP) ondergingen tussen januari 2009 en maart 2011 in ons ziekenhuis, uitgevoerd door 1 operateur. Follow-up van een jaar met gevalideerde vragenlijsten.

Resultaten

De gemiddelde consoletijd was 129 minuten, bloedverlies 321 ml, opnameduur 3,6 dagen en katheterisatieduur 7,7 dagen. Bij 8% van de patiënten trad een complicatie op. Een positief snijvlak werd bij 16% gezien (12% in de pT2- en 28% in de pT3-groep). Bij 88% werd geen PSA-recidief vastgesteld (92% in de pT2- en 76% in de pT3-groep). 87% van de patiënten was continent, 54% potent, 76% bereikte bifecta en 54% trifecta. Consoletijd, opnameduur, erectiele functie en positieve snijvlakken lieten een gunstige trend zien bij het toenemen van het aantal geopereerde patiënten.

Conclusie

RALP is een veilige ingreep, maar met een leercurve die langer is dan vaak wordt aangenomen. Na circa 200 procedures dalen de positieve snijvlakken significant tot onder de 10% in de pT2-groep. Er is een significant dalende trend waarneembaar van de consoletijd en opnameduur. Er is een positieve trend waarneembaar in herstel van erectiele functie. Operateurs hebben de verantwoordelijkheid realistische verwachtingen te schetsen, gebaseerd op de resultaten die zijn behaald in de eigen serie verrichtingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

Tijdschrift voor Urologie 8/2013 Naar de uitgave

EditorialNotes

Editorial