Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2015 | Uitgave 9/2015

Tandartspraktijk 9/2015

Behoud vitale pulpastomp bij irreversibele pulpitis

Altijd tot het gaatje gaan?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2015
Auteurs:
Marleen de Groot, Willeke de Groot
Belangrijke opmerkingen
Willeke de Groot studeerde dit jaar af aan het CTM in Gronin-gen. Zij volgde als laatstejaars een verdiepingsstage Endodonto-logie. Een door haar behandelde casus vormt de basis van bij-gaande uitgebreide bewerking door Marleen de Groot, tandarts-docent aan het CTM en redacteur van TP.
De bij dit artikel behorende lijst van referenties vindt u op de laatste pagina van deze uitgave (pagina 52).

Samenvatting

Het volledig verwijderen van pulpaweefsel uit de pulpakamer en wortelkanalen (complete pulpa-extirpatie of pulpectomie) is een van de meest geaccepteerde en toegepaste behandelingen ter verlichting van de pijn die vaak gepaard gaat met een irreversibele pulpitis in combinatie met parodontitis apicalis.4 Deze traditionele, ‘degelijke’ wortelkanaalbehandeling waarbij wat betreft het pulpaweefsel geprobeerd wordt alles eruit te halen wat erin zit, kan echter ook een moeilijke procedure zijn. Een volledige wortelkanaalbehandeling is tijdrovend, daardoor kostbaar en het verzwakt een element ook aanzienlijk. Bovendien is na een complete pulpa-extirpatie alle biologische respons van het pulpaweefsel verdwenen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2015

Tandartspraktijk 9/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Diepte-infiltratie

Op jonge leeftijd geplaatst implantaat

Chirurgie van frontimplantaat in infrapositie