Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2015 | Uitgave 9/2015

Tandartspraktijk 9/2015

Medicatie en monddroogte

Verborgen etiologische factoren bij tanderosie

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2015
Auteur:
Dr. Dien Gambon
Belangrijke opmerkingen
Dr. D.L. Gambon (RUU 1986) is tandarts-pedodontoloog te Rotterdam. Zij doet onderzoek op de afdeling Orale biochemie van ACTA.

Samenvatting

Tanderosie wordt veroorzaakt door intrinsieke en extrinsieke zuren en wordt door tal van factoren beïnvloed. Dieet, omgevingsfactoren en levensstijl kunnen bijdragen aan het oplossen van hard tandweefsel wanneer zuren de pH van het speeksel doen dalen tot pH ≤ 5,5. Hoewel het misschien lijkt dat het gebruik van medicijnen onschadelijk is, blijkt in de praktijk dat medicatie ook kan bijdragen aan demineralisatie. Daarnaast zijn er ook tal van medicijnen die voor monddroogte zorgen, waardoor het extrinsiek zuur, bijvoorbeeld uit voedingsmiddelen, slechter kan worden geneutraliseerd, met grotere kans op erosie.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2015

Tandartspraktijk 9/2015 Naar de uitgave

Gewone en ongewone patiënten

Melanoom van de mond

Heynick’s hoek

De eerste grootouders