Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Spectrum | Uitgave 8/2014

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2014

Antimicrobiële resistentie – het klinisch perspectief

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2014
Auteurs:
Albert Vollaard, Emile Schipper, Jaap van Dissel
Belangrijke opmerkingen
Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden en RIVM/Centrum Infectieziektebestrijding, Bilthoven
Albert Vollaard, RIVM/Centrum Infectieziektebestrijding, Bilthoven, e-mail: albert.vollaard@rivm.nl

Samenvatting

Antibiotica zijn hulpmiddelen van het afweersysteem. Het is daarom niet verwonderlijk dat antibiotica resistentie van bacteriën in het ziekenhuis vooral een bedreiging vormt voor personen met een ernstig onderliggend lijden dat ook de afweer onderdrukt, zoals bijv. patiënten die op de intensive care afdeling worden verzorgd, chemotherapie voor kanker krijgen, en hen die afweeronderdrukkende geneesmiddelen krijgen zoals orgaantransplantatiepatiënten. Deze vaak zieke patiënten ontberen een normaal afweersysteem en missen de mogelijkheid zich tegen infectieziekten te verdedigen, zodat ze gemakkelijker een infectie oplopen, vaak met laag pathogene micro-organismen, en als dat gebeurt toch ernstig ziek worden. De arts zal ze uit voorzorg vaker antibiotica voorschrijven, al bij vermoeden op een infectie. Doordat vaker antibiotica wordt voorgeschreven is de kans op selectie en kolonisatie, en infectie door resistente bacteriën verhoogd, wat er weer toe leidt dat de gebruikelijke standaard-antibiotica niet langer werken, en lastresort antibiotica voorgeschreven worden. Hiermee is een negatieve spiraal geïnitieerd. De antibiotica die in richtlijnen als eerste keus worden aanbevolen, blijken onwerkzaam, zodat andere antibiotica gebruikt moeten worden die vaak minder effectief zijn, of meer bijwerkingen oproepen. Kortom, de gevolgen van multidrug resistente bacteriën worden vooral gevoeld onder de al kwetsbare ziekenhuispatiënten met onderliggende medische condities. De gevolgen zijn een toegenomen morbiditeit, meer complexe ziekenhuisopnames, en toegenomen sterfte.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2014

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2014 Naar de uitgave