Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015

Anticonceptie en ongewenste zwangerschap

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2015
Auteur:
Dr. Rob J.C.M. Beerthuizen

Samenvatting

Ter voorkoming van zwangerschap zijn een groot aantal methoden en middelen beschikbaar. Het meest effectief zijn de hormonale methoden. Deze worden verdeeld in kortwerkende methoden zoals de pil, de ring en de pleister en langwerkende methoden zoals de prikpil, de intra-uteriene systemen en de implantaten. Deze langwerkende preparaten blijken effectiever te zijn dan sterilisatie en hebben het voordeel dat de fertiliteit vrijwel onmiddellijk terugkeert. Van de niet-hormonale reversibele methoden is de koperspiraal het meest effectief. De overige methoden zijn minder betrouwbaar. Een uitzondering is Sensiplan: een methode van natuurlijke geboorteregeling, die bij zorgvuldige toepassing even betrouwbaar blijkt als het gebruik van de pil. Intra-uteriene systemen en implantaten zijn ook geschikt voor nulligravidae. De kans op gebruikersfouten ontbreekt hierbij. Ontstaat er toch een zwangerschap die niet gewenst is, dan kan deze zwangerschap binnen de wettelijke kaders worden afgebroken. Bij een vroegtijdig verzoek heeft medicamenteuze beëindiging van de zwangerschap de voorkeur.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Pre-eclampsie