Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015

Aandoeningen en ziekten ten gevolge van zwangerschap

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2015
Auteur:
Dr. Hajo I.J. Wildschut

Samenvatting

Het lichaam van de zwangere vrouw past zich op wonderbaarlijke wijze aan op zwangerschap. Wonderbaarlijk, omdat de zwangerschap feitelijk lichaamsvreemd is. In dit kader is het niet verwonderlijk dat de fysiologische veranderingen en immunologische adaptatie niet altijd goed verlopen. Het gevolg hiervan zijn gestosen. Dat zijn ziektenbeelden die het gevolg zijn van zwangerschap. Voorbeelden van fysiologische en immunologische maladaptatie zijn hyperemesis gravidarum, zwangerschapscholestase, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie en eclampsie. Verloskundige zorg is erop gericht om deze ziekten of aandoeningen tijdig op te sporen en te behandelen. Bij het voorschrijven van medicijnen moet rekening worden gehouden met de eventuele schadelijkheid voor het ongeboren kind. Informatie hierover kan worden verkregen via de website van de Teratologie Informatie Service (TIS) (www.​lareb.​nl/​Teratologie). De TIS is het kenniscentrum van de Nederlandse overheid op het gebied van de mogelijk schadelijke effecten van geneesmiddelengebruik op de gezondheid van moeder en kind. Zie ook tab. 8 en 9.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Pre-eclampsie