Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015

Fertiliteitsstoornissen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2015
Auteur:
Prof. dr. Frans M. Helmerhorst

Samenvatting

De essentie van het onderzoek naar fertiliteitsstoornissen is eenvoudig: er moeten een eicel en een zaadcel aanwezig zijn die elkaar moeten kunnen vinden. De oorzaken van subfertiliteit zijn in ongeveer 30 % gelegen bij de man (‘slecht zaad’), in 30 % bij de vrouw (hormonaal, tubapathologie) en in 30 % kan geen oorzaak worden gevonden (‘onverklaard’). Voor anamnese en diagnostiek gebruikt de huisarts de NHG-Standaard. De drie verslavingen, voedsel, roken en alcohol, die meer kans op subfertiliteit en op ziekten van het kind geven, zullen direct aan de orde moeten komen. De gynaecoloog zal naast de (algemene, obstetrische, gynaecologische en seksuologische) anamnese en gynaecologisch en eventueel andrologisch onderzoek, een progesteronbepaling, een zaadanalyse, antistoffen tegen Chlamydia trachomatis (CAT) en echografisch onderzoek van de genitalia interna, en een diagnostische laparoscopie met tubatesten uitvoeren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Pre-eclampsie