Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015

Preconceptionele advisering

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2015
Auteur:
Prof. dr. Jan G. Nijhuis

Samenvatting

In de verloskunde wordt het steeds duidelijker dat een groot gedeelte van de complicaties of aangeboren en verworven afwijkingen kan worden voorkomen indien een vrouw en haar partner, wanneer zij stoppen met het gebruik van anticonceptie met het doel zwanger te worden, zich optimaal informeren over preventieve maatregelen. Het preconceptioneel advies is dan ook bedoeld om die informatie te verschaffen die bij kan dragen tot een conceptie onder optimale omstandigheden. Dit advies kan variëren van een algemeen advies, geldig voor alle toekomstige zwangeren (een voorbeeld is foliumzuursuppletie), tot een zeer gericht advies bij bepaalde ziekten of een belaste familieanamnese. De noodzaak tot een preconceptioneel advies wordt des te duidelijker als elke dag opnieuw blijkt dat zwangeren hun leefgewoonten niet reeds preconceptioneel veranderen, maar pas (stoppen met roken of alcoholgebruik) als de zwangerschap al enige tijd bekend is, dus laat ín of zelfs ná de embryonale periode.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Pre-eclampsie