Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015

Pre-eclampsie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2015
Auteur:
Dr. Joris van Drongelen

Samenvatting

Pre-eclampsie is een relatief veelvoorkomend ziektebeeld tijdens de zwangerschap en het kraambed. Het gaat gepaard met gezondheidsrisico’s voor zowel de moeder als haar kind. Het tijdig stellen van de diagnose is essentieel. Het ontstaan van pre-eclampsie kent meerdere oorzaken, waarbij de placenta een centrale rol inneemt. De behandeling is erop gericht de bevalling te laten plaatsvinden voordat ernstige maternale complicaties ontstaan, met zo goed mogelijke kansen voor het kind. Pas na de geboorte van de placenta zal het ziektebeeld verdwijnen. Het doormaken van een pre-eclampsie geeft een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten op oudere leeftijd. Zwangerschap moet dan ook gezien worden als een cardiovasculaire stresstest. Dit biedt mogelijkheden voor cardiovasculaire follow-up van deze vrouwen in de eerste lijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2015

Bijblijven 3/2015 Naar de uitgave