Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 2/2002

01-10-2002 | Artikelen

Zuigelingenvoedingen: overwegend wei-eiwit of caseïne?

Auteurs: Ph. Alliët, J. Van Biervliet, M. Van Caillie-Bertrand

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde | Uitgave 2/2002

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Moedermelk geniet de voorkeur als voeding voor zuigelingen. Indien borstvoeding om een of andere reden niet kan worden gegeven, is een geadapteerde zuigelingenvoeding aangewezen. Om het effect van voedingswijzigingen in kunstvoeding te evalueren, dienen niet alleen de concentraties van de bestudeerde bestanddelen onderling, maar ook de flesgevoede zuigeling met de borstgevoede zuigeling worden vergeleken. Naast concentraties spelen immers factoren als biologische beschikbaarheid een belangrijke rol. Moedermelk is een overwegend wei-eiwit bevattende voeding. In de wetenschappelijke literatuur zijn meer aanwijzingen dat overwegend wei-eiwit bevattende kunstvoedingen dichter bij de eiwitsamenstelling van moedermelk staan dan overwegend caseïne bevattende voedingen. Toch moet men beseffen dat er belangrijke kwalitatieve verschillen blijven bestaan tussen de wei-eiwit- en caseïnefracties van borstvoeding enerzijds en overwegend wei-eiwit bevattende kunstvoeding anderzijds. In de toekomst moeten dan ook ongetwijfeld nog aanpassingen aan de eiwitsamenstelling van kunstvoeding worden aangebracht. Elke verandering moet evenwel zowel gebaseerd zijn op fundamenteel onderzoek als op klinische, placebogecontroleerde onderzoeken. Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de aanname dat een overwegend caseïne bevattende voeding meer verzadigend is dan een overwegend wei-eiwit bevattende voeding.
Literatuur
go back to reference Vandenplas Y, Debruyn L, Delanghe K, Hauser B. Zuigelingenvoeding: poedermelk en specifieke dieetproducten. 4e druk. Brussel, azk-vub,1999. Vandenplas Y, Debruyn L, Delanghe K, Hauser B. Zuigelingenvoeding: poedermelk en specifieke dieetproducten. 4e druk. Brussel, azk-vub,1999.
go back to reference Rudloff S, Kunz C. Protein and nonprotein nitrogen components in human milk, bovine milk, and infant formula : quantitative and qualitative aspects in infant nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1997;24:328-44.CrossRefPubMed Rudloff S, Kunz C. Protein and nonprotein nitrogen components in human milk, bovine milk, and infant formula : quantitative and qualitative aspects in infant nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1997;24:328-44.CrossRefPubMed
go back to reference Rassin DK. Essential and non-essential amino acids in neonatal nutrition. In: Räihä NCR (red). Protein metabolism during infancy. New York: Raven Press, 1994:183-96. Rassin DK. Essential and non-essential amino acids in neonatal nutrition. In: Räihä NCR (red). Protein metabolism during infancy. New York: Raven Press, 1994:183-96.
go back to reference Volz VR, Book LS, Churella HR. Growth and plasma amino acid concentrations in term infants fed either whey-predominant formula or human milk. J Pediatr 1983;102:27-31.CrossRefPubMed Volz VR, Book LS, Churella HR. Growth and plasma amino acid concentrations in term infants fed either whey-predominant formula or human milk. J Pediatr 1983;102:27-31.CrossRefPubMed
go back to reference Harrison GG, Graver EJ, Vargas M, et al. Growth and adiposity of term infants fed whey-predominant or casein-predominant formulas or human milk. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1987;6:739-47.PubMedCrossRef Harrison GG, Graver EJ, Vargas M, et al. Growth and adiposity of term infants fed whey-predominant or casein-predominant formulas or human milk. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1987;6:739-47.PubMedCrossRef
go back to reference Dewey KG, Heinig MJ, Nommsen LA, et al. Growth of breast-fed and formula-fed infants from 0 to 18 months: the darling study. Pediatrics 1992;89:1035-41.PubMed Dewey KG, Heinig MJ, Nommsen LA, et al. Growth of breast-fed and formula-fed infants from 0 to 18 months: the darling study. Pediatrics 1992;89:1035-41.PubMed
go back to reference Jarvenpaa AL, Raiha NC, Rassin DK, Gaull GE. Milk protein quantity and quality in the term infant. I. Metabolic responses and effects on growth. Pediatrics 1982;70:214-20.PubMed Jarvenpaa AL, Raiha NC, Rassin DK, Gaull GE. Milk protein quantity and quality in the term infant. I. Metabolic responses and effects on growth. Pediatrics 1982;70:214-20.PubMed
go back to reference Newport MJ, Henschel MJ. Evaluation of the neonatal pig as a model for infant nutrition: effects of different proportions of casein and whey protein in milk on nitrogen metabolism and composition of digesta in the stomach. Pediatr Res1984;18: 658-62.CrossRefPubMed Newport MJ, Henschel MJ. Evaluation of the neonatal pig as a model for infant nutrition: effects of different proportions of casein and whey protein in milk on nitrogen metabolism and composition of digesta in the stomach. Pediatr Res1984;18: 658-62.CrossRefPubMed
go back to reference Kashyap S, Okamoto E, Kanaya S, et al. Protein quality in feeding low birth weight infants: a comparison of whey-predominant versus casein-predominant formulas. Pediatrics 1987;79:748-55.PubMed Kashyap S, Okamoto E, Kanaya S, et al. Protein quality in feeding low birth weight infants: a comparison of whey-predominant versus casein-predominant formulas. Pediatrics 1987;79:748-55.PubMed
go back to reference Jarvenpaa AL, Rassin DK, Raiha NC, Gaull GE. Milk protein quantity and quality in the term infant. II. Effects on acidic and neutral amino acids. Pediatrics 1982;70:221-30.PubMed Jarvenpaa AL, Rassin DK, Raiha NC, Gaull GE. Milk protein quantity and quality in the term infant. II. Effects on acidic and neutral amino acids. Pediatrics 1982;70:221-30.PubMed
go back to reference Fok TF, So LY, Lee NN, et al. Late metabolic acidosis and poor weight gain in moderately preterm babies fed with a casein-predominant formula: a continuing need for caution. Ann Trop Paediatr 1989;9:243-7.PubMed Fok TF, So LY, Lee NN, et al. Late metabolic acidosis and poor weight gain in moderately preterm babies fed with a casein-predominant formula: a continuing need for caution. Ann Trop Paediatr 1989;9:243-7.PubMed
go back to reference Weizman Z, Ursacha C, Shany S, et al. Whey deionization method of infant formula affects plasma lipids. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1997;25:529-32.CrossRefPubMed Weizman Z, Ursacha C, Shany S, et al. Whey deionization method of infant formula affects plasma lipids. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1997;25:529-32.CrossRefPubMed
go back to reference Rudloff S, Lonnerdal B. Calcium retention from milk-based infant formulas, whey-hydrolysate formula, and human milk in weanling rhesus monkeys. Am J Dis Child 1990;144:360-3.PubMed Rudloff S, Lonnerdal B. Calcium retention from milk-based infant formulas, whey-hydrolysate formula, and human milk in weanling rhesus monkeys. Am J Dis Child 1990;144:360-3.PubMed
go back to reference Wharton BA, Balmer SE, Scott PH. Sorrento studies of diet and faecal flora in the newborn. Acta Paediatr Jpn 1994;36: 579-84.PubMed Wharton BA, Balmer SE, Scott PH. Sorrento studies of diet and faecal flora in the newborn. Acta Paediatr Jpn 1994;36: 579-84.PubMed
go back to reference Balmer SE, Scott PH, Wharton BA. Diet and faecal flora in the newborn: casein and whey proteins. Arch Dis Child 1989; 64:1678-84.CrossRefPubMed Balmer SE, Scott PH, Wharton BA. Diet and faecal flora in the newborn: casein and whey proteins. Arch Dis Child 1989; 64:1678-84.CrossRefPubMed
go back to reference Petschow BW, Talbott RD. Growth promotion of bifidobacterium species by whey and casein fractions from human and bovine milk. J Clin Microbiol 1990;28:287-92.PubMed Petschow BW, Talbott RD. Growth promotion of bifidobacterium species by whey and casein fractions from human and bovine milk. J Clin Microbiol 1990;28:287-92.PubMed
go back to reference Billeaud C, Guillet J, Sandler B. Gastric emptying in infants with or without gastro-oesophageal reflux according to the type of milk. Eur J Clin Nutr 1990;44:577-83.PubMed Billeaud C, Guillet J, Sandler B. Gastric emptying in infants with or without gastro-oesophageal reflux according to the type of milk. Eur J Clin Nutr 1990;44:577-83.PubMed
go back to reference Thorkelsson T, Mimouni F, Namgung R, et al. Similar gastric emptying rates for casein- and whey-predominant formulas in preterm infants. Pediatr Res 1994;36:329-33.CrossRefPubMed Thorkelsson T, Mimouni F, Namgung R, et al. Similar gastric emptying rates for casein- and whey-predominant formulas in preterm infants. Pediatr Res 1994;36:329-33.CrossRefPubMed
go back to reference Fomon S. Protein. In: Nutrition of normal infants. St. Louis: Mosby,1993;121-46. Fomon S. Protein. In: Nutrition of normal infants. St. Louis: Mosby,1993;121-46.
go back to reference Raes M, Hellinckx E, Van Braband A, et al. Voedingspraktijken bij zuigelingen: zijn we aan verandering toe? Tijdschr Geneesk 2000;57:62-8.CrossRef Raes M, Hellinckx E, Van Braband A, et al. Voedingspraktijken bij zuigelingen: zijn we aan verandering toe? Tijdschr Geneesk 2000;57:62-8.CrossRef
go back to reference Forsyth BW, McCarthy PL, Leventhal JM. Problems of early infancy, formula changes, and mothers' beliefs about their infants. J Pediatr 1985;106:1012-17.CrossRefPubMed Forsyth BW, McCarthy PL, Leventhal JM. Problems of early infancy, formula changes, and mothers' beliefs about their infants. J Pediatr 1985;106:1012-17.CrossRefPubMed
go back to reference Burton-Freeman B, Gietzen DW, Schneeman BO. Meal pattern analysis to investigate the satiating potential of fat, carbohydrate, and protein in rats. Am J Physiol 1997;273:R1916-22.PubMed Burton-Freeman B, Gietzen DW, Schneeman BO. Meal pattern analysis to investigate the satiating potential of fat, carbohydrate, and protein in rats. Am J Physiol 1997;273:R1916-22.PubMed
go back to reference Fomon SJ, Ziegler EE, Nelson SE, et al. Infant formula with protein energy ratio of 1.7 g/100 kcal is adequate but may not be safe. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1999;28:495-501.CrossRefPubMed Fomon SJ, Ziegler EE, Nelson SE, et al. Infant formula with protein energy ratio of 1.7 g/100 kcal is adequate but may not be safe. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1999;28:495-501.CrossRefPubMed
go back to reference Lang V, Bellisle F, Oppert JM, et al. Satiating effect of proteins in healthy subjects : a comparison of egg albumin, casein, gelatin, soy protein, pea protein, and wheat gluten. Am J Clin Nutr 1998;67:1197-204.PubMed Lang V, Bellisle F, Oppert JM, et al. Satiating effect of proteins in healthy subjects : a comparison of egg albumin, casein, gelatin, soy protein, pea protein, and wheat gluten. Am J Clin Nutr 1998;67:1197-204.PubMed
Metagegevens
Titel
Zuigelingenvoedingen: overwegend wei-eiwit of caseïne?
Auteurs
Ph. Alliët
J. Van Biervliet
M. Van Caillie-Bertrand
Publicatiedatum
01-10-2002
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde / Uitgave 2/2002
Print ISSN: 0376-7442
Elektronisch ISSN: 1875-6840
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03061402

Andere artikelen Uitgave 2/2002

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 2/2002 Naar de uitgave

Serie wetenschappelijk onderzoek

Inleiding