Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2009 | Artikelen | Uitgave 6/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2009

Weerstand in de psychoanalyse

Een empirisch begripsonderzoek onder Nederlandse psychoanalytici

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2009
Auteurs:
Q. D. van Dam, H. F. A. Schalken, F. Verhage, W. van Tilburg
Belangrijke opmerkingen
dr. q.d. van dam, klinisch psycholoog en psychoanalyticus (opleidingsanalyticus). Werkzaam bij het Nederlands psychoanalytisch instituut en in privé-praktijk.dr. h.f.a. schalken, klinisch psycholoog en psychoanalyticus, werkzaam in privé-praktijk.prof. dr. f. verhage, psycholoog-psychoanalyticus. Emeritus hoogleraar medische psychologie, Erasmus Universiteit Rotterdam.prof. dr. w. van tilburg, psychiater-psychoanalyticus, emeritus hoogleraar psychiatrie, Vrije Universiteit Amsterdam. Correspondentieadres: Quin van Dam, Uhlenbeckkade 6, 2313 EH Leiden.

Samenvatting

In een empirisch begripsonderzoek is onderzocht op welke wijze (Nederlandse) praktiserende analytici het begrip ‘weerstand’ hanteren. Drie en vijftig analytici leverden klinische fragmenten van analyse-uren (vignetten) met voorbeelden van weerstand. Drie panels van ervaren analytici beoordeelden de vignetten aan de hand van onder meer een lijst met kenmerken van weerstand. Na statistische bewerking en een factoranalyse werden in het verschijnsel ‘weerstand’ drie aspecten van weerstandskenmerken onderscheiden. Ze vertonen een belangrijke overlap, maar hebben ook een unieke variantie. Ervaren analytici interpreteerden de aspecten als weerstand tegen (A) bereidheid tot zelfonderzoek; (B) openstaan voor de analytische werkrelatie; en (C) openstaan voor bevrijdende invallen. Na klinische illustratie van deze drie aspecten wordt de theoretische en praktische relevantie van het onderzoek besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2009 Naar de uitgave

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten

Inleiding

Inleiding

Mededelingen

Mededeling