Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2009 | Artikelen | Uitgave 6/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2009

Trauma en persoonlijkheidsproblematiek

De toepassing van een integratief model

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2009
Auteurs:
Johannes Stuyling de Lange, Patricia Dashorst, Trudy Mooren
Belangrijke opmerkingen
drs. j. stuyling de lange, klinisch psycholoog/psychotherapeut, is werkzaam in de kliniek en dagkliniek van St. Centrum ’45, locatie Oegstgeest, en daarnaast in eigen praktijk.drs. p. dashorst, psychiater, werkzaam in de dagkliniek van St. Centrum ’45, locatie Oegstgeest, en eerste geneeskundige van St. Centrum ’45.dr.t. mooren, klinisch psycholoog/psychotherapeut, werkzaam in de kliniek van St. Centrum ’45, locatie Oegstgeest, en onderzoeker.Correspondentieadres: J. Stuyling de Lange, St. Centrum ’45, Rijnzichtweg 35, 2342 AX Oegstgeest.

Samenvatting

Stichting Centrum ’45 is een zorginstelling die zich richt op de behandeling van psychotraumaklachten als gevolg van oorlog, vervolging en geweld. Het gaat om cliënten met eerste- en tweede-generatieproblematiek, oude en jonge veteranen en vluchtelingen, maar ook cliënten met beroepsgerelateerde traumaproblematiek. Bij al deze doelgroepen zijn regelmatig ook persoonlijkheidsproblemen aanwezig die binnen onze instelling steeds meer aandacht vragen.In dit artikel betogen we hoe in onze visie moet worden omgegaan met de comorbiditeit van trauma- en persoonlijkheidsproblematiek. Eerst gaan we in op de behandeling van psychotraumaklachten en op onze keuze van een persoonlijkheidsmodel voor de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek. Door beide benaderingen op elkaar te betrekken komen we tot één integratief model voor de indicatiestelling en behandeling van zowel trauma als persoonlijkheidsproblematiek. Dit leidt tevens tot de conclusie dat een op het individu gerichte aanpak de beste is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2009

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2009 Naar de uitgave

Inleiding

Inleiding

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten

Mededelingen

Mededeling