Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-10-2020 | Artikelen

Vroegsignalering van het risico op intensieve jeugdhulp voor preventieve doeleinden

Tijdschrift:
Kind en adolescent
Auteurs:
dr. Claudia van der Put, dr. Mark Assink, dr. Daan Schmitz, Jurian Kuyvenhoven, Arjan de Jager, Prof. dr. Geert Jan Stams, dr. Levi van Dam
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een bewerking van: Van der Put, C. E., Assink, M., Schmitz, D., De Jager, A., Stams, G. J. J. M., & Van Dam, L. (2019). Early assessment of the risk of child welfare involvement for preventive purposes. Submitted for publication.

Samenvatting

In deze studie is onderzocht in hoeverre intensieve jeugdhulp kan worden voorspeld op grond van demografische, sociaaleconomische en justitiële risicofactoren om gezinnen met een verhoogd risico vroegtijdig in beeld te krijgen. Hiertoe werden CBS-gegevens van 131.532 jongeren uit Amsterdam geanalyseerd. Een cumulatie van risicofactoren bleek sterk voorspellend voor intensieve jeugdhulp 12 maanden na assessment van risicofactoren, waarbij het risico exponentieel steeg bij toename van het aantal risicofactoren. Bij aanwezigheid van vier of meer risicofactoren was het risico 10 keer hoger, en bij zes of meer risicofactoren was het risico 21 keer hoger dan wanneer geen risicofactoren aanwezig waren. De risico-indeling die middels een CHAID-analyse werd geconstrueerd liet zien dat – naast een cumulatie van risicofactoren – enkele specifieke factoren tot een verhoogd risico leiden, zoals justitiecontacten van de jongere en/of de ouders. Zowel de risico-indeling als alleen de cumulatie van risicofactoren kan als hulpmiddel worden gebruikt voor gerichtere inzet van preventieve interventies.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel