Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

20-10-2020 | Artikelen | Uitgave 4/2020

Kind en adolescent 4/2020

Vanuit het kind bezien: de rol van de moeder-kindrelatie in de ontwikkeling van psychopathologie na seksueel misbruik

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2020
Auteurs:
MSc Anna Milius, Dr. Ivanka van Delft, Prof. dr. Catrin Finkenauer, MSc Thomas Pronk
Belangrijke opmerkingen
Dit onderzoek is uitgevoerd bij de afdeling Ontwikkelingspedagogiek van de Vrije Universiteit in het kader van de Academische Werkplaats aanpak Kindermishandeling

Samenvatting

In dit onderzoek is de kwaliteit van de moeder-kindrelatie en het verband met psychopathologie na seksueel misbruik onderzocht. Participanten waren 27 kinderen die seksueel misbruik hadden meegemaakt en 58 niet-misbruikte kinderen (7–16 jaar) en hun moeders. Kinderen vulden een vragenlijst in en voerden een impliciete-associatietest uit om de kwaliteit van de moeder-kindrelatie te meten. Moeders vulden een vragenlijst in betreffende psychopathologie van hun kind. Moeders van misbruikte kinderen rapporteerden meer psychopathologie dan moeders van niet-misbruikte kinderen. Er bleek geen verschil in kwaliteit van de moeder-kindrelatie. Een lagere kwaliteit van de moeder-kindrelatie, gemeten met de vragenlijst, hing samen met meer psychopathologie. De impliciete maat hing niet samen met psychopathologie. Deze verbanden waren gelijk voor misbruikte en niet-misbruikte kinderen. De kwaliteit van de moeder-kindrelatie lijkt de effecten van seksueel misbruik niet te bufferen. Verder onderzoek naar de betrouwbaarheid en validiteit van impliciete metingen van de moeder-kindrelatie is wenselijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2020

Kind en adolescent 4/2020 Naar de uitgave

Redactioneel

Afscheid

Opmerkelijk

Vaders vandaag