Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 6/2017

26-07-2017

Voedselovergevoeligheid bij kinderen

Auteur: Dr. Marike B. Stadermann

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 6/2017

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Er is momenteel sprake van een toename van acute voedselallergische reacties bij kinderen en van vermeende allergische aandoeningen, de zogeheten zelfgerapporteerde voedselallergie. In deze bijdrage wordt de pinda-allergie als voorbeeld van IgE-gemedieerde en de koemelkallergie als voorbeeld van niet-IgE-gemedieerde allergie besproken. Daarna komen de eosinofiele oesofagitis, coeliakie en voedselintolerantie aan de orde. De anamnese, het belangrijkste diagnosticum voor de diagnose voedselallergie, diagnostiek door middel van provocatietest en adviezen voor preventie besluiten deze bijdrage.
Literatuur
1.
go back to reference Nwaru BI, Hickstein L, Panesar SS, et al. EAACI Food allergy and anaphylaxis guidelines. The Epidemiology of food allergy in europe, systemic review and meta-analysis. 2014. Nwaru BI, Hickstein L, Panesar SS, et al. EAACI Food allergy and anaphylaxis guidelines. The Epidemiology of food allergy in europe, systemic review and meta-analysis. 2014.
3.
go back to reference Dutoit G, Roberts G, Sayre PH, et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Eng Med J. 2015;372(9):803–13.CrossRef Dutoit G, Roberts G, Sayre PH, et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Eng Med J. 2015;372(9):803–13.CrossRef
4.
go back to reference Perkin MR, Logan K, Marrs T, et al. Enquiring about tolerance (EAT) study, feasibility of an early allergenic food introduction regimen. J Allergy Clin Immunol. 2016;137(5):1477–1486.e8.CrossRefPubMedPubMedCentral Perkin MR, Logan K, Marrs T, et al. Enquiring about tolerance (EAT) study, feasibility of an early allergenic food introduction regimen. J Allergy Clin Immunol. 2016;137(5):1477–1486.e8.CrossRefPubMedPubMedCentral
5.
go back to reference Natsume O, Kabashima S, Nakzato J, et al. Two-step egg introduction for prevention of egg allergy in high-risk infants with eczema (PETIT) a randomized double-blind, placebo controlled trial. Lancet. 2017;389:276–86.CrossRefPubMed Natsume O, Kabashima S, Nakzato J, et al. Two-step egg introduction for prevention of egg allergy in high-risk infants with eczema (PETIT) a randomized double-blind, placebo controlled trial. Lancet. 2017;389:276–86.CrossRefPubMed
6.
go back to reference Groot H de, Duijvesteijn Y. Voedselallergie. In Kneepkens CMF (eindred). Werkboek kinderallergologie, 2e druk. Amsterdam: University Press; 2014, pag. 75–83. Groot H de, Duijvesteijn Y. Voedselallergie. In Kneepkens CMF (eindred). Werkboek kinderallergologie, 2e druk. Amsterdam: University Press; 2014, pag. 75–83.
7.
8.
go back to reference Fox AT, Sasieni P, Dutoit G, et al. Peanut household consumption as a risk factor for the development of peanut allergy. J Allergy Clin Immunol. 2009;123(2):417–23.CrossRefPubMed Fox AT, Sasieni P, Dutoit G, et al. Peanut household consumption as a risk factor for the development of peanut allergy. J Allergy Clin Immunol. 2009;123(2):417–23.CrossRefPubMed
9.
go back to reference EAACI. Food allergy and anaphylaxis guidelines. 2014. EAACI. Food allergy and anaphylaxis guidelines. 2014.
10.
go back to reference richtlijn JGZ voedselovergevoeligheid bij kinderen 2013 richtlijn JGZ voedselovergevoeligheid bij kinderen 2013
11.
go back to reference richtlijn Diagnostiek van koemelkallergie bij kinderen in Nederland 2012 richtlijn Diagnostiek van koemelkallergie bij kinderen in Nederland 2012
12.
go back to reference Nowak-Węgrzyn A, Chehade M, Groetch ME, et al. International consensus guidelines for the diagnosis and management of food protein-induced enterocolitis syndrome. Workgroup report of the Adverse Reactions to Foods Committee, American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. J Allergy Clin Immunol. 2017;139(4):1111–1126.e4. doi:10.1016/j.jaci.2016.12.966.CrossRefPubMed Nowak-Węgrzyn A, Chehade M, Groetch ME, et al. International consensus guidelines for the diagnosis and management of food protein-induced enterocolitis syndrome. Workgroup report of the Adverse Reactions to Foods Committee, American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. J Allergy Clin Immunol. 2017;139(4):1111–1126.e4. doi:10.​1016/​j.​jaci.​2016.​12.​966.CrossRefPubMed
Metagegevens
Titel
Voedselovergevoeligheid bij kinderen
Auteur
Dr. Marike B. Stadermann
Publicatiedatum
26-07-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 6/2017
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-017-0248-4

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Bijblijven 6/2017 Naar de uitgave