Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

24-08-2017 | Uitgave 6/2017

Bijblijven 6/2017

Zin en onzin van allergietesten

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2017
Auteur:
Dr. Joost A. Aalberse

Samenvatting

Een gerichte allergietest is nuttig voor de diagnose van een allergische ziekte. Er worden echter veel allergietesten aangeboden en niet elke test is altijd zinnig. Bij een allergie wordt in eerste instantie een ziektekundige diagnose gesteld (astma, eczeem, hooikoorts etc.) op basis van de anamnese en vervolgens een oorzakelijke diagnose. Voor de oorzakelijke diagnose zijn de allergietesten bedoeld, maar ook hierbij is de anamnese vaak onontbeerlijk.
De diagnose van IgE-gemedieerde allergie wordt ondersteund door huidpriktesten en/of met een bloedonderzoek waarbij de hoogte van het IgE (sIgE) tegen specifieke allergenen wordt gemeten. Deze testen kunnen al vanaf jonge leeftijd ingezet worden. Bij aanhoudende twijfel kan een provocatie, zoals een placebogecontroleerde dubbelblinde voedselprovocatie, worden uitgevoerd.
Naast een IgE-gemedieerde reactie, bestaat er ook T‑celgemedieerde allergie. Contacteczeem is een voorbeeld van deze type IV-reactie. Het uitlokkende allergeen kan met een plakproef achterhaald worden.
Er is ook een aantal (online) laboratoria die IgG-testen tegen voedseleiwitten aanbieden als allergietest. Dit soort testen wordt niet aangeraden, aangezien de productie van IgG een gezonde reactie is op voedseleiwitten en er geen causale relatie bestaat met voedselallergie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Bijblijven 6/2017 Naar de uitgave

OriginalPaper

Handeczeem