Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

04-09-2017 | Uitgave 6/2017

Bijblijven 6/2017

Urticaria en angio-oedeem

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2017
Auteur:
Prof. dr. Jan de Monchy

Samenvatting

Urticaria of netelroos wordt gekenmerkt door jeukende, licht verheven verspringende kwaddels (galbulten). Soms gaat de aandoening gepaard met zwelling in de diepere huidlagen. Dat is angio-oedeem. Angio-oedeem komt echter ook voor zonder oppervlakkige huidverschijnselen (urticaria).
Urticaria wordt onderscheiden in acute (recidiverende) urticaria, vaak veroorzaakt door exogene oorzaken en in chronische spontane urticaria, soms uitgelokt door warmte, koude of druk, maar meestal veroorzaakt door een auto-immuun fenomeen. De aandoening is meestal passagère, maar kan soms ook jaren achtereen aanwezig zijn en een ernstige handicap voor de patiënt vormen. De diagnose berust vooral op de anamnese en het huidbeeld. Als behandeling zijn antihistaminica zelfs in hoge doses vaak niet voldoende effectief, zodat aanvullende medicatie nodig is.
Met behulp van scorelijsten kunnen bij het begin van de behandeling de ernst van de verschijnselen en eventuele bijwerkingen van medicatie worden vastgelegd.
Angio-oedeem zonder urticaria berust vaak op een bijwerking van ACE-remmers. Een bijzondere (erfelijke) vorm is het heriditair angio-oedeem (HAE). Antihistaminica helpen hierbij niet. Er zijn andere middelen effectief. De patiëntenvereniging van HAE-patiënten biedt steun via lotgenotencontact.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Bijblijven 6/2017 Naar de uitgave

OriginalPaper

Handeczeem