Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

19-07-2017 | Uitgave 6/2017

Bijblijven 6/2017

Allergie van de bovenste en onderste luchtwegen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2017
Auteur:
Prof. dr. Roy Gerth van Wijk

Samenvatting

Allergische rinitis en astma zijn veelvoorkomende aandoeningen, die in de huisartsenpraktijk frequent worden gezien. Na het klinisch beeld en de veroorzakende allergenen wordt de diagnostiek besproken. Die bestaat uit een nauwkeurige anamnese gevolgd door het aantonen van specifiek IgE voor inhallatieallergenen met huidtesten en/of serologisch onderzoek. In de behandeling is eliminatie of vermijden van allergenen de eerste stap, gevolgd door immunotherapie of hyposensilibisatie. Dit kan in subcutane of sublinguale vorm worden toegepast en moet een aantal jaren worden volgehouden. Alvorens deze therapie voor te stellen, dient de behandelend arts zich te vergewissen van de motivatie van de patiënt. De therapietrouw voor deze behandeling is in Nederland zeer slecht. Lokale bijwerkingen komen vaak voor, systemische bijwerkingen zijn zeldzaam. Antihistaminica en corticosteroïden kunnen de symptomen onderdrukken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Bijblijven 6/2017 Naar de uitgave