Skip to main content
Top

2004 | Boek

Voeding

Werkcahier Kwalificatieniveau 4

Auteur: Yvonne Morsink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Skillslab-serie voor verpleegkundige en verzorgende vaardigheden

insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Informatie over het werkcahier
Samenvatting
Het meten van lichaamslengte*
Yvonne Morsink
2 Inleiding
Samenvatting
Zoals je weet zijn eten en drinken van essentieel belang Voor leven en bewegen. Het lichaam heeft voedingsstoffen nodig Voor een goed verloop van fysiologische processen. Stoffen zijn nodig Voor de groei, het instandhouden van weefsels en Voor het verrichten van lichamelijke en psychische arbeid.
Yvonne Morsink
3 Beginvereisten
Samenvatting
Voor het goed kunnen begrijpen en juist kunnen uitvoeren van de vaardigheden die in dit cahier centraal staan, is het van belang dat je enige Voorkennis hebt betreffende:
  • de anatomie en fysiologie van het spijsverteringskanaal;
  • de vocht- en elektrolytenbalans;
  • essentiële voedingsstoffen die noodzakelijk zijn Voor een optimale voedingstoestand.
Yvonne Morsink
4 Het in kaart brengen van de voedingstoestand
Samenvatting
Een belangrijke stap bij het ondersteunen van de zorg Voor voeding en vocht is het verzamelen van gegevens. Gegevens worden vaak al in een eerste contact met een zorgvrager verzameld, onder andere over het voedingspatroon, de voedingsbehoefte, de reactie op voeding, emotionele reacties, bijzondere omstandigheden en, als dat nodig is, de aanwezigheid van hulp van de partner en/of anderen. Ondervoeding bijVoorbeeld komt nogal eens Voor, veel vaker dan men in onze samenleving zou verwachten. Ondervoeding heeft allerlei nare gevolgen. Denk bij ziekenhuispatiënten bijVoorbeeld aan een verhoogde kans op infecties en op decubitus.
Yvonne Morsink
5 De zorg rondom voeding
Samenvatting
De verpleegkundige zorg rondom voeding houdt in dat je een zorgvrager kunt ondersteunen bij de verschillende activiteiten die van belang zijn Voor een evenwichtige voedingstoestand. Ondersteuning kan bijVoorbeeld gegeven worden bij de keuze van de voeding, maar ook bij het eten en drinken zelf. Voorlichting speelt bij het helpen kiezen een belangrijke rol, bijVoorbeeld bij zwangeren. Het ondersteunen van de zorgvrager kan inhouden dat je informatie geeft over goede voeding, maar ook dat je samen met de zorgvrager de keuze Voor het menu bepaalt (denk aan begeleid-wonentrajecten).
Yvonne Morsink
6 Het geven van sondevoeding
Samenvatting
Voor iedere zorgvrager is een volwaardige voeding nodig om een goede voedingstoestand te houden of te bereiken. Dit is noodzakelijk om voldoende weerstand tegen infecties op te bouwen of te behouden, om ingrijpende medische behandelingen (operaties, chemo- of radiotherapie) te verwerken en Voor een vlot herstel in het algemeen. Er zijn echter tal van ziekten en situaties waardoor een zorgvrager korte of langere tijd niet op de normale manier voedsel tot zich kan nemen.
Yvonne Morsink
7 Zelfevaluatietoets en trainingsbijeenkomst
Samenvatting
Deze zelfevaluatietoets bestaat uit 25 waar/niet waar-vragen. De vragen hebben betrekking op de theorie van de verpleegkundige vaardigheden uit dit werkcahier. Beantwoord de onderstaande vragen. Ga Voor jezelf na of je ook begrijpt waarom een bepaalde bewering waar of niet waar is.
Yvonne Morsink
8 Practicum
Samenvatting
Het practicum gebruik je Voor het ‘in de vingers’ krijgen van de vaardigheid. Door goed te oefenen is het mogelijk om op school de meeste vaardigheden zo goed te beheersen dat het Voor de zorgvrager en Voor jezelf verantwoord is deze (onder begeleiding) toe te passen.
Yvonne Morsink
9 Oefenen tijdens de stage
Samenvatting
Als je de geleerde vaardigheden in de (vaak hectische) praktijk gaat oefenen, kan het gebeuren dat je door de drukte van alledag het gedrag van je collega’s overneemt.
Yvonne Morsink
Nawerk
Meer informatie
Titel
Voeding
Auteur
Yvonne Morsink
Copyright
2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9581-1
Print ISBN
978-90-313-4340-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9581-1