Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2010 | Artikel | Uitgave 5/2010

Bijblijven 5/2010

Vliegangst: prevalentie, diagnostiek en behandeling

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2010
Auteur:
Dr. L. J. van Gerwen
Belangrijke opmerkingen
Luchtvaartpsycholoog, psychotherapeut, stichting VALK en sectie Klinische en Gezondheid Psychologie, Universiteit Leiden

Samenvatting

Vliegangst kent vele gradaties en is zelden een alleenstaand probleem. Meestal is het een combinatie van verschillende angsten waaronder claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst en controledrang. De angst beïnvloedt psychologische, sociale en fysiologische processen. Een uitgebreid vermijdingsrepertoire, gecombineerd met gebrekkig angstmanagement houdt de klacht vaak vele jaren in stand. Recente schattingen gaan ervan uit dat 14% van de Nederlanders boven de 18 jaar niet vliegt vanwege angst. Vaak is een kortdurende psychologische behandeling geïndiceerd, die voornamelijk bestaat uit psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie en graduele exposure. In een vlucht onder begeleiding brengt de vliegangstige het geleerde in de praktijk. De effectiviteit van deze behandeling is hoog; uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de vliegangstigen na behandeling weer durft te vliegen. Voor mildere vormen van vliegangst zijn er effectieve zelfhulpmethoden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Bijblijven 5/2010 Naar de uitgave

Artikel

Jetlag