Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2010 | Artikel | Uitgave 5/2010

Bijblijven 5/2010

Hoogteziekte en de huisartsenpraktijk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2010
Auteur:
Prof. dr. J. H. B. M. Willems
Belangrijke opmerkingen
Arts, bijzonder hoogleraar sociale verzekeringsgeneeskunde AMC/UvA, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Amsterdam

Samenvatting

Acute hoogteziekte komt op hoogten boven de 2500 meter veelvuldig voor. Hoogtelongoedeem en hoogtehersenoedeem zijn zeldzamer, maar wel levensbedreigend. Snel stijgen boven de 2500 m is de belangrijkste determinant. De preventie van deze ziekten ligt dan ook vooral in een verstandig stijgtempo. Omdat dit niet altijd mogelijk is, kan medicamenteuze ondersteuning zinvol zijn. Vooral het preventief gebruik van acetazolamide bij acute hoogteziekte komt voor toeristen soms in aanmerking. Het middel is bewezen effectief en grijpt causaal aan; het is dus geen symptoombestrijder.
Dit artikel beschrijft tevens het curatief gebruik van medicijnen bij de genoemde ziekten die aan de hoogte toe te schrijven zijn. De huisarts is daar weliswaar niet bij betrokken, maar reisorganisaties dienen op de hoogte te zijn van de juiste aanpak.
Het artikel gaat tot slot kort in op enkele bestaande ziekten die een hoge tocht soms ongewenst maken. Hiertoe worden contra-indicaties vermeld, die overigens vooral op inzicht en empirie berusten; wetenschappelijke evidentie ontbreekt merendeels. In veel gevallen is een persoonlijke evaluatie noodzakelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Bijblijven 5/2010 Naar de uitgave