Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2010 | Artikel | Uitgave 5/2010

Bijblijven 5/2010

Jetlag

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2010
Auteurs:
Dr. A. Knuistingh Neven, dr. J. A. H. Eekhof
Belangrijke opmerkingen
Huisartsen-epidemiologen, Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, LUMC, Leiden

Samenvatting

Jetlag wordt veroorzaakt door de traagheid van de biologische klok bij de aanpassing aan de nieuwe tijdzone. De verschillende fysiologische ritmen passen zich met uiteenlopende snelheid aan het licht-donkerschema van de nieuwe omgeving aan. De meest gehoorde klachten zijn slaapproblemen en maag-darmklachten. In dit artikel worden de fysiologische en pathofysiologische achtergronden van jetlag op een rij gezet. Allereerst zullen de biologische klok, de pijnappelklier en melatonine beschreven worden. Daarna wordt ingegaan op de mogelijk nuttige adviezen om jetlagklachten te verminderen en/of te voorkomen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Bijblijven 5/2010 Naar de uitgave