Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2010 | Artikel | Uitgave 5/2010

Bijblijven 5/2010

Vliegen en veneuze trombose

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2010
Auteurs:
dr. S. C. Cannegieter, prof. dr. F. R. Rosendaal
Belangrijke opmerkingen
Afdeling Klinische epidemiologie, LUMC, Leiden
Afdeling Klinische epidemiologie en afdeling Trombose en hemostase, LUMC, Leiden

Samenvatting

De afgelopen 10 jaar is veel onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen het maken van een lange vliegreis en het ontstaan van veneuze trombose. Epidemiologische studies laten zien dat het risico op trombose ongeveer driemaal is verhoogd na een reis van meer dan 4 uur. Absoluut gezien komt dit overeen met een risico van 1 op 4500 passagiers. Dit risico is duidelijk hoger voor mensen met factor V Leiden, voor vrouwen die de pil gebruiken en voor lange en kleine mensen. Bovendien neemt de kans op trombose toe met de duur van de vlucht en met het aantal keer dat men in korte tijd heeft gevlogen. Uit pathofysiologisch onderzoek blijkt dat stollingsactivatie optreedt na een vlucht van 8 uur. Naast een effect van immobilisatie is dit mogelijk toe te schrijven aan specifieke omstandigheden tijdens het vliegen, zoals de verlaagde zuurstofspanning die aanwezig is in de cabine. Er is nog onvoldoende onderzoek beschikbaar om een uitspraak te kunnen doen over het nut van het dragen van elastische kousen. Acetylsalicylzuur is niet voldoende effectief ter voorkoming van veneuze trombose en bovendien niet zonder risico’s. In afwachting van verder onderzoek is profylaxe met laagmoleculairgewichtheparine alleen te overwegen wanneer patiënten met een hoog tromboserisico, zoals mensen met een trombose in de voorgeschiedenis, een lange vlucht willen maken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Bijblijven 5/2010 Naar de uitgave

Artikel

Jetlag