Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Artikelen | Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2014

Verschillen de verschillen?

Exploratief onderzoek naar de werkalliantie van een ervaren en een minder ervaren psychotherapeut

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2014
Auteurs:
Dr. Ellen Klaassens, Drs. Hester den Hartog, Kees Kooiman
Belangrijke opmerkingen
Dr. E.R. Klaassens is gz-psycholoog i.o. tot specialist bij de afdeling Psychotherapie van RIAGG Rijnmond te Schiedam/Rotterdam. E-mail: eklaassens@riaggrijnmond.nl.
Drs. H. Den Hartog is klinisch psycholoog en psychotherapeut bij de afdeling Psychotherapie van RIAGG Rijnmond te Schiedam/Rotterdam.
C.G. Kooiman, psychiater, is hoofd van de afdeling Psychotherapie en hoofd wetenschappelijk onderzoek bij RIAGG Rijnmond te Schiedam/Rotterdam.

Samenvatting

Het aangaan van een goede werkalliantie is een basisvaardigheid voor elke behandelaar en wordt vaak geassocieerd met een succesvoller en effectiever behandelverloop. Het gaat dan mogelijk niet alleen om de beoordeling van de werkalliantie door de patiënt, maar ook om de mate waarin de beoordeling overeenkomt met die van de behandelaar. In dit onderzoek wordt met de Werk Alliantie Vragenlijst gekeken naar de verschillen hierin tussen een ervaren en een minder ervaren behandelaar. Patiënten van de ervaren behandelaar oordeelden even positief over de werkalliantie, als patiënten van de minder ervaren behandelaar. De beoordeling van de werkalliantie door de minder ervaren behandelaar kwam meer overeen met die van de patiënten, dan die van de ervaren behandelaar. De ervaren behandelaar oordeelde kritischer over de werkalliantie dan haar patiënten. In het artikel wordt ingegaan op mogelijke verklaringen hiervoor en wordt het belang van vervolgonderzoek naar specifieke therapeutfactoren en hun invloed op de werkalliantie benadrukt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2014 Naar de uitgave

OriginalPaper

Summaries