Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Getoetst | Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2014

Risicofactoren, persoonskenmerken en behandeling van adolescenten met sociale angst en faalangst

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2014
Auteur:
Esther Sportel
Belangrijke opmerkingen
E. Sportel is psycholoog/onderzoeker en werkzaam bij GGZ Drenthe te Assen. Gebaseerd op het proefschrift ‘At risk for social and test anxiety. Who are at risk and how can we help?’ Sportel, B.E. (2013). Proefschrift Rijksuniversiteit Groningen.

Samenvatting

Sociale angst en faalangst zijn veelvoorkomende angststoornissen. De gevolgen van deze stoornissen kunnen ernstig zijn. Om de klachten in een vroeg stadium aan te kunnen pakken, is het noodzakelijk enerzijds te kijken naar risicofactoren voor het ontstaan van deze klachten en anderzijds te kijken naar laagdrempelige interventies die ingezet kunnen worden wanneer de eerste klachten zich manifesteren. Het hier beschreven onderzoek onder adolescenten gaat in op beide elementen. Op het gebied van risicofactoren wordt aangetoond dat de persoonlijkheidskenmerken gedragsinhibitie, fight-flight-freeze-systeem en aandachtscontrole cross-sectioneel samenhangen met angst- en stemmingsklachten. Longitudinaal wordt dit verband eveneens gevonden. Dit longitudinaal verband valt echter weg na correctie voor eerdere angst- en stemmingsklachten, met uitzondering van de voorspellende waarde van aandachtscontrole bij depressieve klachten. Deze bevindingen duiden erop dat over tijd angstklachten het beste voorspeld worden door eerder gemeten angstklachten. Voor depressieve klachten is echter ook een rol weggelegd voor aandachtscontrole. Daarnaast worden een cognitieve gedragstraining in groepsverband (CGT), een cognitieve bias-modificatie (CBM) en een controlegroep vergeleken in hun effectiviteit in het verminderen van sociale angst en faalangst. CGT blijkt effectief ten opzichte van een controlegroep in het verminderen van faalangst, direct na de training en ook bij een follow-up na een half jaar. Voor CBM worden deze effecten niet gevonden. Verder is CGT effectief in het verminderen van sociale angst, een half jaar na de trainingen. Voor CBM wordt een trendsignificant effect gevonden, een half jaar na de training.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2014 Naar de uitgave

OriginalPaper

Summaries