Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-04-2016 | Artikel | Uitgave 2/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2016

Van onbehandelbaar naar behandelbaar?

De toepassing van de combinatie FACT en MBT bij EPA-persoonlijkheidsstoornissen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2016
Auteurs:
Saskia Knapen, Marianne de Leeuw, Rixt Meinderts, Marjolein Fokkert

Samenvatting

De combinatie van Flexible Assertive Community Treatment (FACT) en Mentalization Based Treatment (MBT) biedt op verandering gerichte psychotherapeutische behandeling voor patiënten met EPA-persoonlijkheidsstoornissen die eerder ongeschikt waren bevonden voor behandeling. Voor patiënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen biedt psychotherapie alleen te weinig holding, waardoor zij vaak buiten de boot vallen bij behandelprogramma’s voor persoonlijkheidsstoornissen. Door een psychotherapeutische behandeling als MBT in te bedden in de ‘holding environment’ die FACT kan bieden, kunnen veel patiënten de psychotherapeutische behandeling beter volhouden. Bovendien geeft deze werkwijze behandelaren de handvatten die nodig zijn om deze groep patiënten te kunnen behandelen en in zorg te houden. In dit artikel bespreken we de eerste ervaringen met deze werkwijze. De uitkomsten zijn positief en wijzen erop dat klachten afnemen en het functioneren verbetert. Hoewel bescheidenheid op zijn plaats is, vanwege methodologische beperkingen, laat deze studie zien dat we voorzichtig moeten zijn met het bestempelen van patiënten als onbehandelbaar of te gemakkelijk overgaan op slechts steunende en structurerende behandeling, zonder dat er nog naar verandering wordt gestreefd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding