Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-04-2016 | Artikel | Uitgave 2/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2016

Mentaliseren, pseudomentaliseren en dismentaliseren

Het belang van een uitgebreide op maat gesneden beginfase voor het aangaan van een therapeutische relatie met forensisch-psychiatrische patiënten

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2016
Auteur:
Anne van den Berg

Samenvatting

‘Mentalization-Based Treatment’ ofwel mentaliserenbevorderende therapie wordt binnen de forensische psychiatrie in Nederland en daarbuiten steeds meer toegepast. Dit heeft alles te maken met de grote aandacht voor de interactie tussen behandelaar en patiënt en de therapeutische relatie, rekening houdend met vroege ontwikkelingsstoornissen. Deze zijn ontstaan door problemen met zich veilig hechten, onder andere door vroeg opgelopen psychotrauma’s. Dit vraagt aan het begin van de behandeling nadrukkelijk om een voorzichtige en rustige contactname met deze patiënten, terwijl zij juist met hun gedrag uitnodigen tot confrontatie en correctie. In dit artikel wordt ervoor gepleit om bij aanvang van de behandeling meer impliciet en indirect een op de primaire relatie gericht contact aan te gaan, waarbij vaktherapieën een belangrijke rol spelen. Zo kan langzamerhand een vertrouwensband ontstaan, waarop de methodiek van leren mentaliseren kan worden gefundeerd. Als men te vroeg met dergelijke methodische behandelingen begint, kunnen patiënten en therapeuten gaan pseudomentaliseren en dismentaliseren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding