Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2013 | Artikelen | Uitgave 5/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2013

Van het kastje naar de muur

Somatisch onvoldoende verklaarde klachten en de plaats van psychotherapie binnen een multidisciplinaire aanpak

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2013
Auteurs:
Dr. Iris Keuning, Dr. Martina Bühring
Belangrijke opmerkingen
DR. I. KEUNING, psychiater, en DR. M. BüHRING, psychiater, zijn beiden werkzaam bij Topklinisch Centrum Altrecht Psychosomatiek Eikenboom te Zeist. E-mail: i.keuning@altrecht.nl, m.buhring@altrecht.nl.
Ten behoeve van de behandeling van mensen met somatoforme stoornissen en/of somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) is het belangrijk een brug te slaan tussen somatische zorg en psychische zorg. Deze beide vormen van zorg zijn vandaag de dag te veel gescheiden. Veel patiënten met dit soort problemen neigen ertoe te ‘shoppen’ in het medisch zorgcircuit, omdat ze geen passend antwoord vinden voor hun vragen en klachten. In dit artikel wordt aanbevolen voor deze patiëntengroep gebruik te maken van het biopsychosociaal zorgmodel en multidisciplinaire zorg aan te bieden. Er wordt informatie gegeven over diagnostische en etiologische aspecten, patiëntprofielen (licht, matig, ernstig complex en/of langdurig), ‘stepped-care’-behandeling en aandachtspunten in de communicatie en attitude van de hulpverlener.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2013 Naar de uitgave