Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2013 | Artikelen | Uitgave 5/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2013

Bedorven eetlust

Casus

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2013
Auteur:
Drs. Frank Wiersma
Belangrijke opmerkingen
DRS. F.M. WIERSMA is klinisch psycholoog bij de Praktijk voor Psychotherapie te Ede. E-mail: fm.wiersma@telfort.nl.
Deze casus beschrijft een man met eetproblematiek: hij eet erg langzaam, heeft een sociale eetfobie en lijdt bovendien aan dysthymie. In de etiologie speelt een combinatie van hechtingsproblematiek, familieproblemen, ernstige ziekte bij de vader, schaamte, schuld en rouw. De casus laat zien hoe belangrijk de erkenning en geloofwaardigheid van medische klachten is, niet alleen voor het interpreteren van de fysieke klachten, maar ook voor de motivatie van de cliënt om te reflecteren op zijn situatie en ziekteperceptie en een psychologische behandeling aan te gaan. In de inleiding wordt enige algemene informatie geboden over de rol van eten en eetproblemen in ons leven en in de context van ziekte.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2013 Naar de uitgave

Abstract

Summaries