Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Wetenschap | Uitgave 2/2010

GZ - Psychologie 2/2010

Te grote stelligheid bedreigt kwaliteit wetenschap

Psychologisch onderzoek

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 2/2010
Auteur:
Rink Hoekstra
Belangrijke opmerkingen
Rink Hoekstra studeerde Psychologie en Technische Cognitiewetenschap in Groningen. Op 8 oktober 2009 promoveerde hij op zijn proefschrift over gebruik en bruikbaarheid van statistische technieken. Tegenwoordig is hij werkzaam als docent/onderzoeker bij het Gronings Instituut voor Onderzoek van Onderwijs, verbonden aan de afdeling Pedagogiek en Onderwijskunde aan dezelfde universiteit.

Samenvatting

In psychologisch onderzoek wordt om praktische redenen veel gebruik gemaakt van steekproeven. Voor het generaliseren van deze steekproefgegevens is statistiek nodig. Het blijkt dat onderzoekers deze statistische technieken relatief slecht beheersen. Met name de significantietoets, die in bijna ieder wetenschappelijk artikel wordt gebruikt, blijkt aanleiding te geven tot veel misinterpretaties. Deze misinterpretaties zijn vaak ernstig, en zouden zelfs kunnen leiden tot een wetenschap waarin relatief veel onzin als zinvol wordt verkocht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2010

GZ - Psychologie 2/2010 Naar de uitgave