Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: GZ - Psychologie 2/2010

01-03-2010 | Wetenschap

Van psychosomatosen via somatoforme klachten nu maar weer eens naar medisch onverklaarde klachten

Auteur: Prof. Dr. J.J.L. Derksen

Gepubliceerd in: GZ - Psychologie | Uitgave 2/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit artikel is een reactie op het artikel ‘Stressreacties in het lichaam spelen een geringe rol bij medisch onverklaarde klachten’ van Jan Houtveen en Lorenz van Dooren, GZ-psychologie 1, 2010. (www.​gzpsychologie.​nl).
In de jaren zestig, zeventig en tachtig kwam de buitenlandse invloed op de klinisch psychologie niet alleen met de westenwind mee maar ook nog wel eens met een briesje uit het oosten: de ‘psychosomatische Medizin’ is hiervan een voorbeeld. Medisch onverklaarde klachten heetten toen nog psychosomatosen en in deze aanduiding tref je een besef aan van de belangrijke bijdrage van psychologische determinanten bij in het lichaam uitgedrukte stoornissen. De psychosomatische benaderingswijze sloot geen enkele ziekte uit, maar historisch gezien waren de symptoomgroepen onder studie vooral: ulcus ventriculi/duodeni, colitis ulcerosa, asthma bronchiale, essentiële hypertensie, ziekte van Graves (hyperthyreoidie), rheumatoïde arthritis en neurodermatitis. Bij elk van deze stoornissen werd gedacht aan een specifiek psychisch conflict en hieromtrent bestonden theorieën vooral vormgegeven door de Hongaar Franz Alexander en in Nederland door de internist en psychobioloog (zo noemde hij zichzelf), Juda Groen. Hun theorieën leidden tot wat in die tijd de specificiteithypothese werd genoemd. Deze wacht nog op toetsing.
Voetnoten
1
Ik kan iedereen aanraden David Hume te lezen over causaliteit, veel van wat hij hierover schreef kan ons nog steeds helpen dit complexe begrip beter te hanteren. In 1748 werd zijn Enquiry concerning human understanding gepubliceerd.
 
2
De afgelopen 15 jaar begeleid en superviseer ik psychologen, artsen, re-integratiemedewerkers en fysiotherapeuten van Winnock, voorheen bekend als het RugAdviesCentrum. Winnock heeft over het gehele land verspreide centra voor behandeling en re-integratie van mensen met diverse medisch onverklaarde klachten. Voorts behandel ik deze klachten gedurende 31 jaar in onze eigen eerstelijns- en psychotherapiepraktijk.
 
Metagegevens
Titel
Van psychosomatosen via somatoforme klachten nu maar weer eens naar medisch onverklaarde klachten
Auteur
Prof. Dr. J.J.L. Derksen
Publicatiedatum
01-03-2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
GZ - Psychologie / Uitgave 2/2010
Print ISSN: 1879-5080
Elektronisch ISSN: 1879-5099
DOI
https://doi.org/10.1007/s41480-010-0020-1

Andere artikelen Uitgave 2/2010

GZ - Psychologie 2/2010 Naar de uitgave