Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Wetenschap | Uitgave 2/2010

GZ - Psychologie 2/2010

Mindfulness en Boeddhistische Psychologie

‘Many psychological strategies are concerned with helping you feel in control. Buddhist psychology presents another possibility – Caroline Brazier’

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 2/2010
Auteur:
Coen Völker
Belangrijke opmerkingen
Met dank aan Margeet van der Linden en Anette Pet voor hun suggesties en aanmoedigingen.
Coen Völker is GZ-psycholoog BIG en Eerstelijnspsycholoog NIP en heeft een eigen psychologenpraktijk in Nijmegen; van Oldenbarneveltstraat 44, 6512 AZ. Hij is tevens werkzaam bij Psychologenpraktijk Derksen & Klein Herenbrink te Bemmel en op het Helen Dowling Instituut (begeleiding bij kanker) te Utrecht.
E-mail:info@psychologenpraktijk-coenvolker.nl

Samenvatting

Er is momenteel in de derde generatie cognitieve gedragstherapieën veel aandacht voor methodieken die voortkomen uit het boeddhisme. Er wordt echter weinig geschreven over de achtergronden van de boeddhistische psychologie, terwijl de populaire mindfulnesstrainingen hier direct mee verbonden zijn. Vanuit enkele uitgangspunten in deze boeddhistische psychologie worden in dit artikel implicaties voor de psychologische praktijk besproken en zal een algemene vergelijking plaatsvinden met de westerse psychologie waarbij er naar de verschillen en overeenkomsten wordt gekeken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2010

GZ - Psychologie 2/2010 Naar de uitgave