Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | Artikelen | Uitgave 4/2012

Neuropraxis 4/2012

Symptoomdimensiescores zijn geassocieerd met progressieve hersenvolumeveranderingen bij schizofrenie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2012
Auteurs:
Mw. drs. G. Collin, mw. dr. N. E. M. van Haren, dr. H. G. Schnack, mw. prof. dr. H. E. Hulshoff Pol, mw. dr. W. Cahn, prof. dr. E. M. Derks
Belangrijke opmerkingen
Noot
Dit artikel is een Nederlandstalige bewerking van een artikel dat eerder verscheen in Schizophrenia Research als Collin et al. (2012). Symptom dimensions are associated with progressive brain volume changes in schizophrenia. Schizophrenia Research, 138,2–3, 171-176.
arts-onderzoeker
onderzoeker
onderzoeker
hoogleraar neurowetenschappen
psychiater
hoogleraar psychiatrische genetica
Schizofrenie is een progressieve hersenziekte: in de loop van de ziekte is er een voortschrijdend verlies van hersenweefsel. Er is echter aanzienlijke variatie binnen patiënten wat betreft de mate van progressie. Schizofreniepatiënten verschillen onderling eveneens sterk qua symptomatologie. Het is vooralsnog onbekend of die heterogeniteit op klinisch en biologisch vlak aan elkaar gerelateerd zijn. Als er een relatie bestaat, zou dit impliceren dat er mogelijk afzonderlijke neuropathologische mechanismen ten grondslag liggen aan verschillende klinische aspecten van schizofrenie. Onderzoek naar deze relatie zou de detectie van uiteenlopende neuropathologische en genetische factoren in schizofrenie kunnen faciliteren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

Neuropraxis 4/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

signalement

EditorialNotes

woorden vooraf