Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | Artikelen | Uitgave 4/2012

Neuropraxis 4/2012

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2012
Auteurs:
Mw. dr. M. van Beilen, Mw. E. Koops
Belangrijke opmerkingen
De SOLK-studies worden deels gefinancierd door ZonMw.
stagiaire
gz-psychologe en onderzoeker
Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) komen in alle soorten en maten voor. Een opvallende en bekende variant is de SOLK-verlamming, waarbij de patiënt een lichaamsdeel, of zelfs de helft van het lichaam niet meer bewust kan aanzetten tot beweging. Het gevoel kan daarbij ook gestoord zijn. Wanneer hierbij sprake is van een bijkomend psychologisch conflict, dan wordt volgens de huidige definitie van een conversiestoornis gesproken.
De conversiestoornis wordt in de DSM-IV (American Psychiatric Association,2000) gedefinieerd als ‘het voorkomen van één of meer symptomen of uitvalsverschijnselen die de willekeurige motorische of sensorische functies treffen, waarvoor geen neurologische verklaring gevonden wordt en die doen denken aan een neurologische of andere somatische aandoening’. Belangrijk is dat hierbij geen opzet in het spel is; wanneer patiënten met opzet klachten nabootsen spreekt men van malingeringof een nagebootste stoornis.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

Neuropraxis 4/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

signalement

EditorialNotes

woorden vooraf