Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | Artikelen | Uitgave 4/2012

Neuropraxis 4/2012

Werkomgeving en cognitieve veroudering bij leraren: eencase-controle-studie gebaseerd op de Maastrichtse VerouderingsStudie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2012
Auteurs:
Dr. W. van der Elst, prof. dr. J. J. Jolles
Belangrijke opmerkingen
neuropsycholoog
Onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen mentale inspanning op het werk en cognitief functioneren: personen met een baan die een grotere mentale inspanning vereist, presteren beter op cognitieve tests (bijv. geheugentests) en hebben ook een lagere kans om in de toekomst cognitief-pathologische aandoeningen (zoals dementie) te ontwikkelen (Andel, Kåreholt, Parker, Thorslund, & Gatz, 2007; Bosma, Van Boxtel, Ponds, Houx, Burdorf & Jolles, 2003; Schooler, Mulatu & Oates, 2004; Smyth, Fritsch, Cook, McClendon, Santillan & Friedland, 2004). De relatie tussen werkomgeving en cognitief functioneren wordt meestal verklaard aan de hand van de mental exercise(mentale oefening)-hypothese (Salthouse, 2006). Deze hypothese stelt dat het trainen van cognitieve functies (op het werk en daarbuiten) leidt een betere ‘cognitieve gezondheid’ – analoog aan de relatie tussen fysieke inspanning en lichamelijke gezondheid.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

Neuropraxis 4/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

signalement

EditorialNotes

woorden vooraf