Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | Artikelen | Uitgave 4/2012

Neuropraxis 4/2012

Elektroconvulsietherapie (ECT) als behandeling voor depressie bij dementerenden?1

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2012
Auteur:
Dr. F. A. Oudman
Belangrijke opmerkingen
Noot
1 Dit artikel verscheen eerder onder de titel Is electroconvulsive therapy (ECT) effective and safe for treatment of depression in dementia? A short review. The Journal of ECT, 28, 34-38.
psycholoog
Depressie is één van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen bij ouderen die lijden aan een vorm van dementie. Nederlands onderzoek schat dat circa 19 procent van de bewoners van een psychogeriatrische (dementie-) afdeling naast dementie ook nog eens belast is met een depressie, terwijl het percentage bij gezonde ouderen ‘slechts’ rond de twee procent ligt (Verkaik, et al., 2009).
Een depressie wordt gekenmerkt door een gedeprimeerde stemming of verlies van belangstelling, waarbij er sprake moet zijn van een betekenisvolle mate van lijden of belemmering in het leven van de betrokkene. Het herkennen van depressieve symptomen bij dementerenden wordt in de praktijk vaak sterk bemoeilijkt doordat cognitieve stoornissen problemen kunnen geven die in hun uitingsvorm lijken op de symptomen van een depressie. Een depressie die niet herkend wordt door behandelaars heeft veel gevolgen voor een dementerende: er lijkt samenhang te zijn met een snellere cognitieve achteruitgang, een snellere opname in een verpleeghuis en een hogere mortaliteit. Dit maakt depressie bij dementie tot een groeiend probleem dat velen in de samenleving treft of zal gaan treffen (Kales et al., 2005).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

Neuropraxis 4/2012 Naar de uitgave

EditorialNotes

woorden vooraf

OriginalPaper

signalement