Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2015 | Artikelen | Uitgave 5/2015

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2015

Spiegelen van de patiënt

Effect van een training op het inschatten van de therapeutische alliantie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2015
Auteurs:
Ries Buckers, Fiona Willgeroth
Belangrijke opmerkingen
r. buckers, klinisch psycholoog, werkt als coördinerend hoofdbehandelaar bij het team Somatoforme Stoornissen van het Universitair Centrum Psychiatrie van Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij is docent bij PPO Groningen. E-mail: m.j.f.buckers@umcg.nl.
f. willgeroth is klinisch psycholoog bij FACT Groningen/Lentis. Zij is docent bij PPO Groningen.

Samenvatting

Een goede therapeutische alliantie bevordert het resultaat van behandelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Uit literatuurstudie blijkt dat therapeuten moeite hebben met het accuraat inschatten van de kwaliteit van de alliantie. De auteurs ontwikkelden een korte alliantietraining, gericht op de deelvaardigheid ‘spiegelen van de non-verbale expressie van de patiënt’. Dit artikel beschrijft een onderzoek naar het operationaliseren, trainen en meetbaar maken van deze deelvaardigheid. Met behulp van een pilotonderzoek, in de vorm van een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek bij 38 psychologen in opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en 298 patiënten, is nagegaan of de alliantietraining het inschatten van de alliantie door therapeuten kan verbeteren. In dit onderzoek gaven zowel patiënten als therapeuten hoge (dat wil zeggen: positieve) alliantiescores. Over het algemeen was het oordeel van de patiënt het hoogst. Bij patiënten met relatief lage scores bleek een tegengesteld resultaat en gaf juist de therapeut een hogere score. Zowel deelnemers in de controlegroep als in de experimentele groep verbeterden licht wat betreft het inschatten van de alliantie. De training had daarbij geen extra toegevoegde waarde. Het design van het onderzoek liet niet toe om apart te toetsen voor de patiënten met lage alliantiescores. Juist bij deze patiënten zal het gunstige effect van het verbeteren van de inschatting van de alliantie door de therapeut het grootst zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2015 Naar de uitgave

Abstract

Summaries

Artikelen

Inleiding

Forum

Slap

OriginalPaper

Bijeenkomsten