Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2015 | Artikelen | Uitgave 5/2015

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2015

De relatie tussen het onderdrukken van emoties en eetstoornissen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2015
Auteurs:
Greta Noordenbos, Brenda te Have, Lisa Padding
Belangrijke opmerkingen
g. noordenbos is senior onderzoeker en universitair docent bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden. E-mail: noordenbos@fsw.leidenuniv.nl.
b. ten have en l. padding werkten aan dit onderzoek mee in het kader van hun bachelorscriptie klinische psychologie voor de Universiteit Leiden.

Samenvatting

In welke mate hangen emotie-eten, boulimia nervosa en anorexia nervosa samen met het onderdrukken van emoties? Daarvoor werden in het hier beschreven onderzoek de volgende groepen vergeleken: 32 mensen met anorexia nervosa, 32 met boulimia nervosa, 42 met emotie-eten en 52 van de gezonde controlegroep. De anorexia- nervosagroep scoorde het hoogst op het onderdrukken van emoties, gevolgd door de boulimia-nervosagroep, de emotie-etengroep en de controlegroep. Vervolgens werden alle 156 participanten ingedeeld in een groep lichte en sterke emotieonderdrukkers. Uit dit onderzoek blijkt dat sterke emotieonderdrukkers significant hoger scoorden op de vragenlijsten Eating Attitudes Test (EAT) en de Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q) dan lichte emotieonderdrukkers. De mate van onderdrukking van emoties bleek voorspellend te zijn voor de aard van de eetstoornis. Het is daarom wenselijk om bij de behandeling van anorexia nervosa, boulimia nervosa en emotie-eten aandacht te besteden aan het verbeteren van emotieregulatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2015 Naar de uitgave

Abstract

Summaries

OriginalPaper

Bijeenkomsten